Adormirea Maicii Domnului este praznuita de credinciosi in fiecare an pe data de 15 august.
Potrivit traditiei, in dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere pentru a le merge bine. Apoi, merg la cimitir pentru a tamaia mormintele rudelor adormite.
Sarbatoare este cunoscuta si pentru tranzitia de la vara la toamna. Se spune ca incepand din aceasta zi, barbatii trebuie sa schimbe palaria cu caciula.
Citeste si: Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) – Ce să faci în această zi
Se spune ca fetele trebuie sa poarte cu el o planta numita „navalnic”, care le ajuta sa-si gaseasca ursitul. De pe 15 august se deschide sezonul nuntilor, care tine pana in postul Craciunului. Aceasta sarbatoare se tine in special pentru sanatate, casatorie, pentru nasteri usoare si pentru vindecari.
Fetele merg la bsierica si se roaga la Fecioara Maria pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodariei, iar barbatii pentru recolte bogate. In plus, se spune ca fetele care isi pun busuioc sub perna isi vor visa ursitul.
Femeile insarcinate nu au voie sa faca curatenie. Pe de alta parte, se spune ca gravidele trebuie sa se roage la Fecioara Maria pentru nastere usoara si copii sanatosi.
Citeste si: Sfanta Maria Mare – 15 august: Ce sa nu faci de Adormirea Maicii Domnului
Se mai spune si ca in ziua de 14 august, premergatoare Adormirii Maicii Domnului, gravidele nu trebuie sa lucreze. In caz contrar, ele vor avea dureri groaznice la nastere.
In multe zone din tara, oamenii nu aprind focul cu doua zile inainte de Sfanta Marie. Se spune ca cei care incalca aceasta traditie risca sa se imbolnaveasca si exista si riscul de incendii.
Gospodarii nu vor avea parte de roade bogate daca vor munci in aceasta zi de sarbatoare. In plus, se spune ca vitele lor se vor imbolnavi.
Fetele tinere, de asemenea, trebuie sa fie foarte atente in aceasta zi. O traditie populara spune ca este interzis ca fetele sa se tunda in aceasta zi si sa arunce parul la gunoi.