Duminica, romanii sarbatoresc Rusaliile, adica exact momentul in care Pogorarea Sfantului Duh a atins apostolii. Dincolo de latura ei religioasa, aceasta sarbatoare este sinonima cu foarte multe traditii si superstitii, unele mai inedite decat altele. Cateva dintre aceste credinte vechi din strabuni se refera la teme incojurate de mult mister precum credinta in viata vesnica sau existenta spiritelor rele si a demonilor.
Rusaliile se praznuiesc intotdeauna duminica, la 50 de zile dupa invierea Domnului. Inainte cu o zi, sambata, dupa slujba Parastasului, se imparte pomana pentru iertarea sufletelor mortilor. Se folosesc mai ales strachini, care au o simbolistica aparte si in care este pusa mancare.
Mai departe, la locuinta unde se merge cu imparteala, se aprinde lumanarea infipta in colac. Si cel care primeste pomana are un obicei de respectat: imparte pentru cei morti in familia lui. Indiferent ca esti credincios sau mai putin trecut pe la biserica, este bine ca in aceasta zi sa dai ceva de pomana inainte de a manca.
Oamenii de la tara, dupa slujba din Duminica Pogorarii Duhului Sfant, merg la camp si impreuna cu preotul fac sfintirea mica a apei. Ulterior, acea aghiazma este folosita pentru semanaturile campului. Conform Mediafax, in mitologia populara, Rusaliile sunt acele spirite rele ce nu pot fi vazute de oameni si care, acolo pe unde trec, lasa boli si multe necazuri.
Oamenii pun in case pelin si usturoi tocmai pentru a se proteja de aceste neajunsuri. Se stie din cele mai vechi timpuri ca acela care nu va sti si va calca pe locul in care au dansat spiritele, se va pricopsi cu boala numita „luat de Rusalii”.
Rusaliile nu au mila fata de oamenii rai, pe care ii pedepsesc, la fel cum fac si cu aceia ce nu le respecta zilele de sarbatoare sau care nu stau in case cand ar trebui sa doarma si aduc apa de la fantana, noaptea. Se mai spune despre boala numita „ologit de Rusalii”, ca poate fi lecuita numai si numai printr-un descantec de Rusalii, la manastire, unde se va citi din cartile cele sfinte. De aceasta boala grea se mai poate scapa daca bolnavul intra cumva in Hora Calusului sau sare peste bolovanul pe care dansatorii cu puteri miraculoase il asaza pe pamant.
Dansul calusarilor este foarte apreciat in popor chiar si in 2016, pentru ca se crede ca poate anula pacatele facute de Rusalii. Exista un juramant in care se prind 13 calusari, care danseaza timp de o luna pe ulitele satului. Bolnavii se intindeau pe pamant si asteptau ca fiecare calusar sa sara peste ei, iar la sfarsit, suferindului i se soptea o urare de sanatate.
Citeste si: Mosii de vara: traditii si obiceiuri
Etnologii ne transmit ca Rusaliile deriva din cuvantul slav rusalka si ca rusalcele sunt spiritele cele mai rele ale apei, practic niste demoni de temut, care pot fi imbunati numai in prima saptamana a lunii iunie si numai daca erau amintiti intr-un soi de sarbatoare.
Cele mai cunoscute superstitii de Rusalii:
– nu se merge la camp si nu se lucreaza, pentru ca pot veni pedepse foarte grele de la lele
– se evita deplasarea in locurile parasite sau pustii, dar si pe langa fantani, pentru ca acolo pandesc spiritele rele
– nimeni nu ar trebui sa se certe de Rusalii daca nu doreste sa fie “luat din Rusalii”
Acest articol a fost actualizat la: 2020-06-07T10:13:30+03:00 10:13
Acest site foloseste cookies.
Read More