Categorii Știri

Traditii si obiceiuri de Dragobete

Romanii respecta o serie de traditii si obiceiuri de Dragobete, sarbatoarea iubirii pe plaiurile mioritice. Ziua de 24 februarie este dedicata dragostei, familiei, casatoriei.

In legendele romanesti, Dragobete era un zeu tanar care intruchipa iubirea si veselia. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci.

Traditii si obiceiuri de Dragobete

1. Inca din cele mai vechi timpuri, flacaii din sate mergeau in ceata in padure sa culeaga primele flori rasarite ale primaverii. Apoi le fugareau pe fete prin sat, imbracati in straie frumoase. Daca barbatul ii era drag fetei, aceasta se lasa prinsa. La acest obicei se formau multe cupluri.

2. In unele zone din tara, fetele se strang si fac farmece impotriva rivalelor in iubire. Acestea spun o serie de poezii, ca niste incantatii, pentru ca dragostea lor sa nu fie umbrita de nicio forta malefica.

3. Batranii acorda o atentie speciala animalelor din curte. De secole bune, varstnicii considera ca in aceasta zi pasarile isi aleg perechea pe viata si isi construiesc impreuna cuiburile. In aceasta zi nu e bine sa se taie niciun animal.

4. Este una din cele mai bune zile pentru efectuarea logodnei. Se spune ca persoanele care isi pun inelul pe deget in aceasta zi sunt de nedespartit.

5. Fetele nemaritate trebuie sa stranga zapada ramasa in curte sau pe ulita. Se spune ca daca se spala cu ea pe fata, vor fi vesnic tinere si frumoase.

6. Femeile care nu se intalnesc in aceasta zi cu persoane de sex masculin nu vor avea parte de iubire tot anul.

7. 24 februarie este ziua in care barbatii nu au voie sa isi necajeasca iubitele, sotiile sau surorile. Se spune ca cei care supara femeile vor fi nefericiti toata viata.

8. Este o zi in care nu se munceste, iar femeile nu au voie sa planga.

9. Fetele tinere isi pun busuioc sub perna ca sa isi viseze ursitul.

Share
Scris de
Andrei Petrescu