Crestinii ortodocsi sarbatoresc Duminica Floriilor, in 2020, pe 12 aprilie. Ziua de Florii este marcata de o serie de traditii, obiceiuri si superstitii din popor.
Cu o zi inainte de Florii se strang ramuri de salcie inmugurita, se leaga in snopi si se duc la biserica pentru a fi sfintite de preot. Dupa sfintire si slujba, “matisorii” sunt luati acasa si pusi la icoane, usi, ferestre, intrari in grajduri, fantani si stresini.
Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an si sunt folosite de mame si bunici pentru vindecarea diferitelor boli.
In unele regiuni, oamenii isi incing mijlocul cu crengute sfintite de salcie, crezand ca astfel alunga boala sau o inving cu o mai mare usurinta. Se spune ca salcia vindeca durerea de spate si este un antidot pentru muscatura de sarpe.
O alta traditie spune ca ramurile de salcie sunt asezate inainte de culcare sub pernele fetelor nemaritate. Ele cred ca vor deveni mai frumoase si vor avea un sot daca fac asta.
Demult, crengutele de salcie asezate la icoane dupa Florii se aruncau vara pe foc atunci cand incepea o furtuna pentru a se imprastia norii, ori se asterneau in ograda pentru a alunga grindina. Ramurile de la icoana se asezau de catre gospodar in mijlocul casei, cand era vremea rea, pentru a o apara de trasnete.
Daca te impartasesti de Florii, iti poti pune o dorinta si ea se va indeplini mai repede decat in alta perioada.
In unele zone, ziua de Florii este ultima in care se poarta martisorul, el fiind asezat pe un maces sau pe crengile unui pom inflorit.
Citeste si: Mesaje de Florii. Sms-uri si urari pentru familie, prieteni, femei, barbati
Traditia cere ca de Florii mormintele sa fie curatate si stropite cu apa sfintita, iar crucile sa fie impodobite cu flori de primăvara si cu crengute sfintite de salcie. Se dau de pomana, pentru sufletele celor plecati dintre cei vii, placinte si gogosi.
In Duminica Floriilor, se culeg flori ce se aduna in ciubare, ele urmand a fi folosite pentru incondeierea de oua pentru Paste.
Profesorul Ion Ghinoiu afirma ca in ajunul sau sambata Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lazarita, care era structurat dupa modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirma ca Lazarita era un ceremonial la care participau numai fetele. „Una din fete, numita Lazarita, se imbraca in mireasa si colinda impreuna in fata ferestrelor caselor unde au fost primite.
Lazarita se plimba cu pasi domoli, inainte si inapoi, in cercul format de colindatoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazar sau Lazarica: plecarea lui Lazar de acasa cu oile, urcarea in copac pentru a da animalelor frunza, moartea neasteptata prin caderea din copac, cautarea si gasirea trupului neinsufletit de catre surioarele lui, aducerea acasa, scaldatul ritual in lapte dulce, imbracarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci”.
1. Nu uita sa sfintesti crengi de salcie
Salcia simbolizeaza fecioria in cultura rurala, insa, din punct de vedere crestinesc, intelegerea acestui simbol este mult mai complexa. Salcia apare pentru prima data in textele crestine datorita lui Hermas. Pastorul Hermas ii descrie pe martirii crestinismului drept „ramuri de salcie purtatoare de rod”, adica o contradictie a naturii salciei, care isi distruge florile inainte ca rodul sa se lege. Comparatia are sens deoarece doreste sa spuna ca cei care au murit iubindu-L pe Hristos sunt mai vii decat daca ar fi trait pagani.
2. Pune ramuri de salcie la icoane, in grajduri si cotete
Ramurile de salcie biruiesc impotriva raului, caci si Iisus Hristos, Mantuitorul, a fost primit cu crengi de salcie in Ierusalim. Etnografii spun ca daca legi crengi de salcie la braul animalelor sau le asezi in iesle, acestea vor fi sanatoase si vor asculta de stapanii lor.
3. Nu te spala pe cap
Aceasta traditie vine din Baragan, unde oamenii considera ca daca te speli pe cap in Duminica de Florii vei incarunti la fel ca pomii cand infloresc primavara.
4. Nu ai voie sa te certi cu nimeni
In Duminica Floriilor, crestinii sarbatoresc si se cinstesc cu vin si peste, caci este dezlegare la carnea de peste. Sfada din aceasta zi aduce neintelegeri in familie pe tot parcursul anului.
5. Nu spala si nu face treaba in casa
In Duminica Floriilor, nu se spala, nu se coase si nu se fac treburi in gospodarie.
Acest articol a fost actualizat la: 12 aprilie 2020 1:17