Connect with us
Tudorel Toader, despre revocarea lui Kovesi: „Realitatea a depășit așteptările multora”

Știri

Tudorel Toader, despre revocarea lui Kovesi. Iohannis RISCĂ să nu mai fie PREȘEDINTE dacă refuză demiterea șefei DNA

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a vorbit despre decizia CCR privind revocarea lui Kovesi, în emisiunea „Sinteza zilei” de la Antena 3. â

UPDATE, 21:43 „Președintele poate să nu respecte Constituția, precum Kovesi, care a încălcat-o de trei ori anul trecut. Cred că președintele nu o va încălca. Constituția stabilește reperele statului de drept. Eu nu cred că din punct de vedere, să nu zicem social, nu își va permite o astfel de abordare. Există sancțiunea electorală. Poporului îi dăm importanță doar în momentele electorale. Când vorbim de dragul discursului public… Poporul poate judeca asta.

O altă sancțiune este de nivel politic”

UPDATE, 21:38 „Efectul juridic se produce când decizia se va publica în Monitorul Oficial. Nu cred că președintele nu va da curs deciziei CCR”

UPDATE, 21:22 „Nu sunt membru al unui partid politic. Președintele Republicii, cu tot respectul, nu are în nicio lege competența de a evalua activitatea unui procuror de rang înalt.

În Constituție spune că procurorul își desfășoară activitatea sub supravegherea Ministerului Justiției. Există lege care stabilește criteriile de evaluare în justiție. Trebuie îndeplinite aceste criterii. Urmezi o procedură să mergi la CSM, la secția de procurori, unde avizul e consultativ.

Președintele dă solemnitate actului de învestire”.

UPDATE, 21:17 „Cine susține altceva decât spune Curtea înseamnă ori necunoașterea ori interese ascunse”

„Pe 10 mai, am văzut reprezentanta președintelui Republicii spunând ce a apărut în spațiul public că președintele a emis un actat administrativ. Președintele nu emite acte cu caracter administrativ.”

„În 2017, făceam un raport, o evaluare a activității DNA și a procurorului șef cu privire la faptul că s-a făcut anchetă despre depășirea competențelor. Atunci vorbeam despre OUG 13.

Am făcut o radiografie atunci, destul de amănunțită. Am zis atunci că nu se cere revocarea. Atunci mulți nu au fost de acord cu mine. Am zis că era nefiresc ca la o lună să solicit revocarea.

Am realizat că sistemul judiciar scârțâie și trebuie resetat. Nu era doar o frază jurnalistică. A venit vara și am cerut Inspecției Judiciare să facă o evaluare.

Am văzut că realitatea a depășit așteptările multora dintre noi. Au fost încălcări ale legii, ale drepturilor și libertăților fundamentale. Nu am prins totul în acel raport pentru că nu l-aș fi terminat nici astăzi.

Am sesizat Curtea Constituțională. Am sesizat acest conflict juridic de natură constituțională. Acoperirea argumentelor aduse atunci este justă.

Toader susține că Ministrul Justiției este garant al Constituției

Am participat la soluționarea multor conflicte. Ca ministru al Justiției azi, am spus și repet, sunt singurul ministru la care Constituția face referire în mod explicit. Ministerul nu face parte doar ca executiv din partea Guvernului. Face parte de drept din CSM.

Ministerul Justiției este garant al independenței justiției. Ministrul Justiției are configurația că participă la plen, la secțiile de procurori, la cea pentru judecători, spre deosebire de ceilalți doi membri de drept.

Ce am susținut la Curte e în deplin acord cu convingerea mea profesională și în deplin acord cu exigențele constituționale. Profesional vorbind, am primit-o ca pe un început de revenire spre normalitate, a declarat Toader la Antena 3.

Daniel Șuta, editor senior

2 Comments

2 Comments

  1. lili

    2018-05-31T10:15:40+03:00 at 10:15

    tudorel toader,go home!sau,mai bine,du-te dracului!Ni s-a luat de tine si de pielea ta de porc!

  2. LUCIAN LUK

    2018-05-30T21:48:59+03:00 at 21:48

    NAZISTUL crede ca-l iarta 3:) 3:) – cii NU NU-L VA IERTA NIMENI .. va plati si pt tot ce a facut ( FURAT ) in SIBIU . VINE si ZIUA ,,, Z ”’

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top