Connect with us
Reacția Ministrului Justiției, Tudorel Toader, la refuzul cererii de revocare al Laurei Codruța Koveși

Știri

Tudorel Toader o ACUZĂ pe Laura Codruța Kovesi că a făcut anchete ilegale. Ministrul a cerut revocarea șefei DNA!

Ministrul Justiției a vorbit despre raportul privind situația din justiția din România, care urmează să fie prezentat Parlamentului. El a cerut schimbarea din functie a Laurei Codruta Kovesi

Declansez procedura de revocare din functie a procurorului – sef DNA, a spus Tudorel Toader, la capătul unei conferințe maraton, care a durat peste o ora.

El a afirmat ca a alcatuit un raport de 36 de pagini cu privire la activitatea DNA.

Ministrul Justitiei a refuzat in repetate randuri dialogul cu jurnalistii.

Ramane de vazut daca presedintele Klaus Iohannis va accepta sa o revoce din functie pe Laura Codruta Kovesi.

Cele mai importante declaratii ale lui Tudorel Toader:

Raportul conține 36 de pagini, „un bilanț semnificativ, chiar și dacă vorbim despre activitatea Curții Constituționale”, care a fost sesizată în legătură cu abuzurile DNA.

„Am reținut comportamentul excesiv de autoritar, discreționar, contrar normelor deontologice ale magistraților. În realizarea angajamentului asumat de precedentul raport am solicitat efectuarea unei anchete a IJ la DNA.

În raport se consemnează o serie de dificultăți întâmpinate de inspectori. S-a constat inclusiv încercarea de împiedicare de efectuare a anchetei prin toate mijloacele de către procurorul șef al DNA. sub acest aspect se relevă comportamentul discreționar și autoritar al procurorului șef al DNA”, a mai spus Toader.

„Se împlineşte un an de la preluarea de către mine a Ministerului Justiţiei. Ne aflăm aici pentru raportul privind activitatea managerială de la DNA. Demnitatea de procuror este una respectabilă dacă serveşte bunului public.

Prezentul raport nu reprezintă o evaluare a activităţii DNA. Să respectaţi distincţiile necesare. Raportul de sinteză în privinţa DIICOT, DNA, Ministerul Public va fi prezentat parlamentului. Îl voi face după ce voi primi rapoartele”, a declarat azi Toader.

„Raportul are 36 de pagini. Unii spun că justiţia e bună, alţii spun că e rea. Justiţia trebuie să fie egală pentru toţi, bună şi nu rea”, a mai spus Toader.

„Pronunțarea de către CCR a deciziei prin care s-a constatat că a existat și exista un conflict juridic de natură constituțională între DNA și Guvernul României, conflict generat de acțiunea de a-și aroga atribuția de a verifica legalitatea și oportunitatea unui act legislativ.

S-au încălcat competențele constituțiunale ale Parlamentului și Guvernului. Am conchis atunci că rezultatetel negative pe linia acestei raportări pot repune în discuție, în viitor, oportunitatea revocării conducătorilor instituțiilor vizate ori alte măsuri în conformitate cu legea și Constituția.

Am pornit de la controlul pe care l-am solicitat Inspecției Judiciare de a face o verificare managerială de fond la DNA, în condițiile în care în ultimii 10 ani nu se făcuse așa ceva, cu excepția unora punctuale.

În raport, s-au reținut circumstanțele, iar eu am spus că voi lua o decizie pe baza analiziei tuturor circumstanțelor, precizând că decizia nu va fi luată exclusiv pe baza raportului Inspecției.”, a spus Tudorel Toader.

1 Comment

1 Comment

  1. Cetatean onest

    2018-02-23T07:52:13+02:00 at 7:52

    Propunerea lui T.T. e absolut corecta, normala si bine argumentata, chiar tardiva, poate. Sa speram ca e inceputul revenirii la normalitate, in ciuda presiunilor opozitieipentru mentinerea legii bunului plac !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top