Connect with us
Tudorel Toader, replică pentru Klaus Iohannis: „Toți ne raportăm, până la urmă, la avizul Comisiei de la Veneția”

Știri

Tudorel Toader, replică pentru Klaus Iohannis: „Toți ne raportăm, până la urmă, la avizul Comisiei de la Veneția”

Ministrul Justiției, Tudprel Toader, a anunțat miercuri că legile de moficiare a Codurilor penale vor fi raportate la standardele conținute în avizul Comisiei de la Veneția.

„Toţi ne raportăm, până la urmă, la avizul Comisiei de la Veneţia. În fapt, la standardele pe care le consacră Comisia de la Veneţia, în fond, la acel patrimoniu constituţional comun şi, chiar dacă e Comisie de la Veneţia, nu uitaţi faptul că din ea fac parte şi ţări care nu sunt membre ale Uniunii, ţări care nu fac parte din Consiliu.

Ne raportăm la respectivele standarde şi ne raportăm fiecare în poziţia constituţională pe care o are. Depinde cine solicită, depinde pentru ce solicită, depinde în ce fază a procesului legislativ se solicită acest aviz, după cum depinde foarte mult şi de stadiul adoptării legii respective.

N-are importanţă când ceri, are importanţă când primeşti, iar când primeşti, în ce stadiu se află proiectul. (…) Legile sunt la promulgare. Ce să aştept eu sau ce să aştepte cineva? Să vedem reacţia preşedintelui, să vedem ce decizie ia CCR, să vedem avizul Comisiei de la Veneţia”, a declarat ministrul Justiţiei la Parlament.

Toader a susţinut că „preşedintele dă indicaţii judecătorilor CCR”, în contextul în care dimineaţă preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis să trimită la Curtea Constituţională pachetul legilor Justiţiei, dar şi la Comisia de la Veneţia.

Citește și: Legile Justiției ajung la Comisia de la Veneția. Reacția lui Florin Iordache

Am văzut din declaraţia preşedintelui, ca şi precedentul preşedinte, că dă indicaţii judecătorilor constituţionali să nu se grăbească şi să analizeze corect sesizarea. De unde ai deduce că sfatul era necesar, era contrariu pentru că judecătorii se grăbeau sau pentru că analizau corect.

Eu nu cred că e necesară această îndrumare către judecătorii CCR. În al doilea rând, observaţi deciziile pe care Curtea le-a pronunţat cu privire la proiectele acestea de lege, că în fiecare dintre ele a făcut referire – CCR – la standardele Comisiei de la Veneţia”, a mai spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Citește și: Klaus Iohannis a luat decizia cu privire la Legile Justiției. CCR și Comisia de la Veneția, sesizate!

Când CCR adoptă o decizie, ține cont de standardele stabilite de Comisia de la Veneția

Atunci când CCR adoptă o decizie, indiferent care este, arată ministrul Tudorel Toader, soluţia, chiar dacă nu are un aviz de la Comisia de la Veneţia, CCR ţine cont de standardele stabilite de Comisie.

„Pentru că într-o anumită problemă punctuală, dacă Comisia s-a pronunţat într-un fel răspunzând Moldovei sau răspunzând nu ştiu cărui stat, sigur, noi putem să întrebăm, dar nu înseamnă că ne va răspunde de principiu altceva.

Soluţia pe care o stabileşte standardul, care continuu se ridică, niciodată nu coboară, (…) face parte din patrimoniul constituţional comun şi la el trebuie să ne raportăm.

(…) Cât durează – depinde de complexitatea întrebării şi de momentul în care întrebarea e primită. Comisia se întruneşte de patru ori pe an„, a explicat ministrul Justiţiei.

Foto: Hepta.ro

1 Comment

1 Comment

  1. Jose

    2018-05-03T06:42:57+03:00 at 6:42

    Ciocoii borfasi nu mai au nici o jena din a demola tara. O vind oricui vine cu ceva malai, au distrus si vindut intreprinderi, au alungat oamenii din tara, au eliberat hotii din inchisori, …, acum vind pamint strainilor fara nici o jena. Romania se imprumuta cu 1 miliard pe luna si vinde orice numai ca sa plateasca dobinzile la imprumuturile cu care ciocoimea plateste pensii si salarii incredibile intr-o tara din lumea a treia !!! Ca ciocoii din evul mediu, slugaresc la oricine le ”garanteaza” privilegiile si le ignora tradarile. Si-au creat o masa de analfabeti imbuibati pe care ii platesc cu bani imprumutati in numele copiilor celor saraci. Slugile priviligiate se considera norocoase pentru banii primiti nemeritat si cred ca au datoria de a mentine la putere gloata de ciocoi borfasi care ii platesc fara sa merita. Nu cred ca visa s oro sica niciodata sa aiba niste slugi atit de docile. Nu il poti compara pe dracnea cu orban niciodata … niciodata.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top