Connect with us
Tulcea: Noi cazuri de pestă porcină descoperite în localitatea Ceatalchioi

Știri

Tulcea: Noi cazuri de pestă porcină descoperite în localitatea Ceatalchioi

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Tulcea a anunțat că medicii veterinari au eutanasiat cinci animale din două gospodării din Ceatalchioi în care trei animale au murit, cel mai probabil din cauza pestei porcine africane.

„Probele prelevate de la trei suine din gospodăria privată din localitatea Ceatalchioi au fost pozitive pentru virusul PPA. Probele analizate în laboratorul de la Tulcea au fost transmise pentru confirmare laboratorului naţional de referinţă al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală. Noi acţionăm deocamdată în caz de suspiciune, iar cei cinci porci din cele două gospodării au fost eutanasiaţi”, a afirmat directorul Tuchilă.

Citește și: ALERTĂ Focar de pestă porcină în România

De asemenea, probele prelevate de la trei mistreţi sălbatici găsiţi morţi pe raza comunei Ceatalchioi au fost, potrivit sursei, pozitive la testele pentru PPA efectuate în laboratorul de specialitate al DSVSA.

Citește și: Autoritățile sunt în alertă! Virusul pestei porcine africane, descoperit în salam

„Echipele noastre care monitorizează traficul la ieşirea din Delta Dunării au identificat în zona Podul Roşu un mijloc de transport privat în care s-a găsit un pachet de carne provenită de la un porc sacrificat. Carnea a fost confiscată, probele au fost ridicate şi transmise la Laboratorul veterinar Tulcea şi urmează să vedem rezultatele analizelor”, a mai spus directorul DSVSA.

Primele suspiciuni de pestă, înregistrate pe 8 iunie

Medicii veterinari tulceni au înregistrat vineri, 8 iunie, primele suspiciuni de PPA din judeţ în patru gospodării private din satele Ceatalchioi şi Sălceni unde au murit şapte porci. Toate suinele din aceste ferme private şi din cele din imediata apropiere au fost eutanasiate, iar gospodăriile au fost dezinfectate de specialiştii DSVSA.

Pentru prevenirea răspândirii PPA din Delta Dunării în zona de terasă a judeţului, autorităţile au decis interzicerea circulaţiei porcinelor şi a produselor şi subproduselor din carne de porc din Rezervaţie şi au instituit filtre de control.

Cazurile de PPA au apărut, potrivit sursei, pe fondul migrării populaţiilor de mistreţi sălbatici din delta ucraineană în cea românească şi a scăderii cotelor Dunării, în contextul în care de aproape doi ani pe partea ucraineană a fluviului s-au înregistrat zeci de focare de PPA.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top