Connect with us
Turiști blocați în Retezat | Operațiune de salvare de zece ore

Știri

Turiști blocați în Retezat | Operațiune de salvare de zece ore

Mai mulți turiști blocați în Retezat au fost salvați de echipele speciale, într-o operațiune care a durat mai bine de zece ore.

Este vorba despre 13 turiști cazați în Refugiul Bran din Munții Retezat. Aceștia au mers la munte cu ocazia minivacanței de Ziua Națională. Efective de pompieri și jandarmi hunedoreni au dus o muncă de zece ore pentru a-i salva.

Stratul de zăpadă din Munții Retezat atinge jumătate de metru, acesta fiind principalul aspect care a îngreunat salvarea. Mai mulți copaci au fost doborâți de viscolul care a troienit zăpada și au blocat drumuri. Turiștii blocați în vârf de munte nu aveau nevoie de îngrijiri medicale speciale, scrie news.ro.

Potrivit ISU Hunedoara, stratul de zăpadă de jumătate de metru a acoperit un drum forestier important. Este vorba de traseul dintre Barajul Gura Apelor și Poiana Pelegii.

La fața locului, din cauza condițiilor climatologice dificile, nu au putut ajunge autospecialele.

10 ore de luptă cu natura

”Încă de la primele ore ale dimineţii, (n.r. – sâmbătă) o echipă mixtă alcătuită din două echipaje de pompieri şi unul de jandarmi, coordonaţi în teren de inspectorul şef al ISU Hunedoara, locotenent-colonel Viorel Demean, a acţionat pentru deszăpezirea unui segment de şapte kilometri de drum acoperit de zăpadă. Eforturile pompierilor şi jandarmilor au fost susţinute de un utilaj de deszăpezire al Hidroserv Haţeg la comanda Hidroconstrucţia”, se arată în comunicatul ISU.

”Pompierii şi jandarmii au acţionat cu motofierăstraie pentru segmentarea copacilor prăbuşiţi şi îndepărtarea lor de pe drum şi cu lopeţi pentru deblocarea autoturismelor din zăpadă. După aproximativ zece ore de acţiune, drumul a fost deszăpezit, iar turiştii au fost aduşi în siguranţă la un drum practicabil şi au putut porni spre casele lor”, a mai informat ISU Hunedoara.

CITEȘTE ȘI: Incendiu la Pensiunea Rockers din Caraș Severin. Turiștii au fost evacuați

Codul galben de viscol și ninsoare care a fost valabil de ieri a vizat și județul Hunedoara. Meterologii au avertizat că va ninge abundent, iar vântul va sufla intens. Cea mai afectată zonă a fost cea montană. Astfel de probleme nu s-au întâlnit la șes.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top