TV

Dragoș Pătraru, noi dezvăluiri despre Doina Gradea, în scandalul cu TVR: „Efectele au fost devastatoare”

Realizatorul TV Dragoș Pătraru a fost audiat în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților. Prezentatorul emisiunii Starea Nației se află în scandal cu conducerea TVR.

În cadrul audierilor, acesta a vrbit despre comportamentul Doinei Gradea, președintele – director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

„Cred că lucrul cel mai important acum nu este emisiunea ‘Starea Naţiei’, care probabil va fi în altă parte din sezonul următor, nu aceasta este miza, ci ceea ce se întâmplă acum în Societatea Română de Televiziune, acolo unde controlul editorial exercitat de noua conducere este total şi insuportabil pentru jurnalişti”, a afirmat Pătraru, la audierile din Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor.

El a arătat că există înscrisuri şi acte care dovedesc „implicarea nocivă” a conducerii SRTv, în interesul actualei puteri, în politica editorială a Televiziunii Publice, care au fost adunate începând de la momentul în care s-a aflat că emisiunea „Starea Naţiei” trebuie să dispară de pe post.

„Lucrurile se întâmplă din momentul în care Doina Gradea a fost numită la SRTv. (…) Aceste implicări în editorial sunt clare. (…) Doina Gradea se implica de acasă, ‘La Matinal’. ‘La Matinal’ suna, dădea SMS-uri mereu, îl hărţuia pe producătorul matinalului, Septimiu Sărăţeanu, care ne-a predat toate aceste materiale şi ne-a anunţat oficial că de la 30 iunie, când i se termină contractul, indiferent ce se va întâmpla, va pleca de acolo.

Efectele au fost la ştiri devastatoare, din punctul meu de vedere, şi inacceptabile pentru SRTv, pentru orice post de televiziune, cu atât mai mult cu cât vorbim de SRTv. Ştirea celebră ‘Firea Statui’ n-a intrat pe post.

Acela a fost un efect al ingerinţei editoriale. Un efect clar. Ar trebui să facă parte dintr-un manual de jurnalism la capitolul ‘ingerinţe editoriale’. Apoi, reporterul de la Guvern, Ionuţ Gheorghe, a fost dat de la Guvern doar pentru că nu a pus o întrebare cerută, o întrebare pozitivă la întâlnirea dintre doamna Dăncilă şi Jean Claude-Juncker”, a spus realizatorul TV.

El a respins acuzaţiile potrivit cărora înregistrările ar fi fost realizate ilegal.

„Eram în biroul doamnei Doina Gradea, în timpul orelor de program, în sediul SRTv”, a afirmat Pătraru.

Dragoș Pătraru dezvăluie cum au început presiunile în interiorul TVR

Realizatorul a susţinut că a avut o singură „ameninţare” la adresa şefei SRTv. „Dacă nu intrăm pe 8 ianuarie, şi asta este o ameninţare pe care am făcut-o şi mi-o asum, plecăm. Asta este ameninţarea noastră”, a explicat Dragoş Pătraru.

Potrivit acestuia, presiunile la adresa jurnaliştilor SRTv au apărut când aceştia au spus că au „nişte probleme” cu anumiţi membri ai Consiliului de Administraţie – Cătălin Blebea, din partea Guvernului, şi Cristian Petcu, din partea PNL.

Acesta susţine că Blebea a făcut, în mandatul precedent, presiuni asupra politicii editoriale pentru ca un material cu Gabriel Oprea să nu fie publicat, iar în cazul lui Petcu acesta a invocat faptul că este „un plagiator dovedit”.

„Ceea ce se întâmplă acum în SRTv nu a început în urmă cu 7 luni, ci cu mult timp înainte. (…) Eu cred că la 30 de ani de la Revoluţie lucrurile acestea nu mai pot fi acceptate. Rolul nostru este să îndreptăm aceste tare. (…) Trebuie să avem o presă independentă şi foarte puternică”, a spus realizatorul TV, adăugând că a reacţionat în acest moment deoarece „acum există reacţia cea mai importantă”.

El a subliniat că Parlamentul poate face ceva mai mult pentru jurnalişti.

În cadrul audierilor, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a afirmat că presiuni editoriale se exercită peste tot în lume şi a prezentat mai multe înregistrări în care Dragoş Pătraru foloseşte un limbaj licenţios.

„Noi discutăm comportamentul doamnei preşedinte – director general. Eu nu am spus că aş fi imaculat. (…) Folosesc limbaj licenţios în fiecare zi. Eu nu fac ce face doamna Gradea din poziţia de preşedinte – director general”, a replicat Dragoş Pătraru.

La rândul său, deputatul USR Iulian Bulai a menţionat că „limbajul licenţios al jurnaliştilor este marcă a libertăţii de expresie, iar limbajul licenţios al unui şef la adresa jurnaliştilor este o încălcare gravă a normelor deontologice de profesie”.

Citește și: Radu Banciu îl face praf pe Pătraru: “Un ghiolban care face glume de doi bani”. Ce spune despre TVR

Share
Scris de
Catalin Nae