În urma protestelor realizate de taximetriștii din București și din țară, guvernul României a modificat legea și a scos în afara ei Uber și Taxify. Guvernanții susțin că în viitor vor reglementa și acest tip de transport numit ridesharing.
Ca urmare a Ordonaței adoptată astăzi de Guvern, care modifică Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, cele două companii de ridesharing vizate, Uber și Taxify (Bolt), au venit cu o poziție oficială.
Guvernul a adoptat astăzi în ședință de Guvern ordonanța care interzice în forma actuală serviciile de ridesharing, adică Uber și Taxify (Bolt).
Ordonanța prevedere excluderea sintagmei „în mod repetat” din Legea 38/2003. Până acum, șoferii Uber sau Bolt care erau opriți de controalele Poliției de mai multe ori puteau fi amendați, dar prima oară primeau doar avertisment.
Reprezentații Bolt au declarat că ei continuă să își desfășoare activitatea în toate orașele din România în care operează. „Șoferii parteneri pot în continuare să conducă pe platforma Bolt, iar pasagerii au posibilitatea să călătorească în oraș într-un mod convenabil și accesibil.
Am primit asigurări de la Guvern că în următoarea perioadă România va avea o nouă lege ce reglementează sectorul de ride-hailing și care va fi echitabilă pentru toate părțile implicate. Bolt lucrează îndeaproape cu autoritățile și oferă tot sprijinul în acest demers”, preciziează oficialii companiei.
„Ordonanța de azi nu schimbă cu nimic lucrurile pentru Uber în România – vom continua să operăm ca până acum. Mai mult, Guvernul și-a exprimat clar intenția de a reglementa sectorul de ridesharing printr-o ordonanță separată, în săptămânile următoare.
Apreciem angajamentul Guvernului de a grăbi adoptarea unei legislații moderne pentru a răspunde nevoilor pasagerilor și șoferilor din România”, au declarat oficialii Uber România
Aceștia amintesc faptul că Ordonanța de urgență care ar putea afecta serviciile de ridesharing intră în vigoare după 60 de zile de la adoptarea sa, timp în care Guvernul a spus că intenționează să treacă un alt OUG pentru a reglementa sectorul de ridesharing.
„Ordonanța de azi nu produce efecte și nu schimbă nimic pentru Uber sau pentru șoferii parteneri – serviciul să continua să funcționeze ca până acum”.