Categorii Știri

Ultima oră: Grațierea corupților, aprobată în Comisia Juridică de PSD-ALDE

Comisia Juridică a Senatului, prin votul majorității PSD-ALDE, a aprobat propunerea social-democratului Șerban Nicolae privind grațierea corupților.

În sprijinul acestei propuneri s-a pronunțat și fostul președinte al României, senatorul PMP Traian Băsescu. Astfel, ar urma să beneficieze de grațiere inclusiv cei condamnați pentru trafic de influență, luare și dare de mită.

Au fost 5 voturi pentru – toate de la PSD și ALDE – și trei împotrivă – câte unul de la PNL, USR si UDMR. Dacă nu ar fi lipsit doi membri PNL de la dezbateri, scorul ar fi putut fi 5 la 5 in comisie pe această propunere, scrie Hotnews.

Senatul este prima camera sesizată, Camera Deputaților este for decizional.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a formulat, la începutul lunii martie, mai multe amendamente la proiectul Legii grațierii, adoptat și trimis în Parlament de Guvernul Grindeanu.

În varianta inițială a proiectului erau exceptate infracțiunile de corupție prevăzute de art. 289-294 din Codul Penal, abuzul în serviciu (art. 297) și conflictul de interese (art. 301). În varianta lui Nicolae, acestea nu mai sunt exceptate de la grațiere.

Cu alte cuvinte, ar urma să beneficieze de grațiere și cei condamnați pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu și conflict de interese.

De asemenea, ar urma să fie grațiați cei condamnați pentru infracțuni asimilate infracțiunilor de corupție (inclusiv efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, folosirea de informați ce nu sunt destinate publicității).

În contrapartidă, ar urma să fie exceptate de la grațiere pedepsele acordate pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More