Connect with us
Un bătrân din Maramureș, condamnat la închisoare pentru infracțiuni asimilate terorismului

Știri

Un bătrân din Maramureș, condamnat la închisoare pentru infracțiuni asimilate terorismului

Un caz mai puțin obișnuit vine din Maramureș, unde un bătrân va sta la închisoare pentru infracțiuni asimilate terorismului.

Un bărbat de 70 de ani, Vasile Coman, din Vişeul de Sus, județul Maramureș, a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la doi ani şi trei luni de închisoare cu executare, pentru infracţiuni asimilate celei de terorism.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, judecătorul Lucian Marian, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că e doar prima instanţă şi că decizia poate fi atacată cu apel.

„Inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 3 luni închisoare şi i s-a revocat o pedeapsă de 2 ani cu suspendare în altă cauză. În final a fost condamnat la 2 ani şi 3 luni de închisoare pentru că ar fi montat un dispozitiv artizanal în incinta Tribunalului Maramureş, un dispozitiv artizanal fără potenţial exploziv, dar care părea că poate să aibă’, a explicat Lucian Marian.

El a mai spus că decizia Curţii de Apel Cluj, care este prima instanţă, poate să fie atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Un român de origine pakistaneză, arestat săptămâna trecută pentru propagandă teroristă

Vinerea trecută, Curtea de Apel București a adims cererea DIICOT de arestare preventivă pentru 30 de zile a cetăţeanului român de naţionalitate palestiniană acuzat de implicare în promovarea unor mesaje radicale specifice organizaţiei teroriste Daesh şi instruire cu privire la folosirea unor dispozitive explozive.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Investigare a Infracţiunilor de Terorism au efectuat, joi, o percheziţie la domiciliul suspectului, situat pe raza judeţului Ilfov, ocazie cu care au fost găsite şi ridicate documente, materiale de propagandă, medii de stocare şi sisteme informatice.

Potrivit DIICOT, în urma verificărilor întreprinse a rezultat că suspectul prezenta indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de (auto)radicalizare pe linia ideologiei unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu.

Procurorii spun că suspectul a promovat sistematic în mediul online idei, concepţii şi atitudini specifice unor entităţi teroriste.

Concret, el a manifestat interes pentru acţiunile derulate de organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu, accesând constant materiale cu caracter jihadist, care promovau inclusiv modalităţi de a ajunge în Siria şi de a comite atentate teroriste.

Conform unui comunicat al IGPR, suspectul ar fi accesat site-uri şi forumuri cu caracter jihadist, ar fi postat şi distribuit materiale foto-video care fac apologia cauzei jihadiste, inclusiv materiale cu un conţinut extrem de violent şi ar fi elogiat atentatele comise de organizaţia teroristă Daesh şi discursurile unor imami radicali, care promovează sectarismul religios şi încurajează violenţa împotriva altor confesiuni religioase.

Citește și: Tânăr de 30 de ani, ridicat pentru propagandă teroristă! Ce s-a găsit în casa lui

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top