Un pasaj din BIBLIE cu referire la femei a fost scris mai târziu

Un pasaj important din biblie a fost „adăugat mai târziu”, afirmă un cercetător american. Pasajul respectiv face referire la rolul femeii în Biserică și posibilitatea de a deveni preot.

Pasajul cheie prin care li se spune femeilor că trebuie să tacă în biserică a fost folosit pentru a justifica interzicerea femeilor în preoție. Însă, se pare că acest pasaj nu este original și a fost scris mult mai târziu, nu de către apostolul Pavel, ci de către un „scrib B”, scrie The Telegraph.

Iată ce îi este atribuit apostolului Pavel în epistola către Corinteni, capitolul 14, verstul 34: „Ca în toate Bisericile sfinţilor, femeile voastre să tacă în biserică, căci lor nu le este îngăduit să vorbească, ci să se supună, precum zice şi Legea.”

Într-un articol publicat de Universitatea Cambridge săptămâna aceasta, academicianul Philip Barton Payne aduce ca dovadă la afirmațiile sale un simbol.

El a studiat Codex Vaticanus, una dintre cele mai vechi versiuni ale Bibliei grecești care încă mai există, și a identificat simbolul „distigme-obelos” lângă pasajul respectiv.

Scribii utilizau acest semn ca să identifice o adăugare care nu apărea într-un text original

De asemenea, cercetătorul a identificat și alte cazuri în care acest simbol a fost utilizat în Biblie, ba, mai mult, adăugarea făcută de „scribul B” nu este în concordanță cu Corinteni 11:5, care spune:

„Iar orice femeie care se roagă sau prooroceşte, cu capul neacoperit, îşi necinsteşte capul; căci tot una este ca şi cum ar fi rasă”. Potrivit acestui pasaj, femeile ar fi avut dreptul să propovăduiască.

Academicianul spune că încă o dovadă că pasajul nu a fost scris de apostolul Pavel este că apare diferit ca poziționare în alte versiuni, după versetul 40, spre finalul epistole, iar în unele versiuni nu mai apare deloc.

Criticii academicianului spun însă că pasajul respectiv nu lipsește din nicio variantă academic cunoscută, chiar dacă este poziționat în alte locuri.

„Faptul că alte manuscripte au acel pasaj în alt loc se poate explica prin faptul că un scrib la un moment dat a uitat să transcrie versetul și l-a adăugat mai târziu. Cert este că niciun alt manuscript care a supraviețuit nu omite ambele pasaje simultan”, a spus Pieter Lalleman, conferențial în studii biblice la Colegiul Spurgeon.

Dincolo de disputele academice și interdicțiile unui alt ev, Marea Britanie prin Biserica Anglicană dă dovadă de încredere în potențialul de sacralitate al femeii. În 2015, Reverendul Libby Lane (foto) a devenit prima femeie episcop din istoria religioasă modernă a țării.

Citeşte şi Cum va fi vremea în decembrie 2017! Meteorologii au anunțat: “În special în partea de sud…

Acest articol a fost actualizat la: 2017-12-02T16:40:00+02:00 16:40

Share
Scris de
Ais Cristian

Acest site foloseste cookies.

Read More