Un val de români a plecat astăzi spre Germania de pe Aeroportul din Cluj-Napoca. Numărul de avioane care au decolat este surprinzător

09.04.2020
Un val de români a plecat astăzi spre Germania de pe Aeroportul din Cluj-Napoca. Numărul de avioane care au decolat este surprinzător

În cursul zilei de astăzi, 09.04.2020, de pe aeroportul din Cluj-Napoca, mii de români se îndreaptă către Germania. Potrivit unui angajat al aeroportului, cele 12 avioane care îi duc pe români la muncă sunt zboruri charter care au fost închiriate de către patronii companiilor care transportă muncitorii sezonieri în Germania.

“Sunt zboruri charter – patronii duc muncitorii sezonieri la lucru, nu sunt zboruri regulate. La întoarcere, avioanele vor fi goale. Sunt diferite agenții si companii, nu pot să vă zic deocamdată despre cine este vorba”, a declarat un angajat al aeroportului pentru Libertatea.

Pe data de 25 martie, toate zborurile către și dinspre Germania și Franța au fost suspendate prin ordonanță militară pentru o perioadă de 14 zile.

“Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și Germania și din Franța și Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile”, se arată în textul ordonanței.

Pe data de 8 martie, măsura de față a expirat la ora 23.00, înainte cu doar câteva ore de programarea primelor curse către Germania.

Potrivit ministrului Agriculturii, Teresa Bellanova, la fel ca și Germania și Italia, cea mai afectată țară din lume de COVID-19, are nevoie urgentă de muncitori sezonieri din România și dorește să îi readucă pe români pe teritoriul Italiei. Anual, din țara noastră ajung în Italia 107.000 de lucrători sezonieri, adică o treime din toți lucrătorii străini.

Ludovic Orban a anunțat că nu are de gând să restricționeze deplasarea muncitorilor de la noi din țară în străinătate.

“Cu siguranță, în afara unor restricții sanitare care sunt necesare și pe care le impun toate țările din UE, noi nu vom crea niciun fel de obstrucționare pentru cei care au posibilitatea să aibă contracte de muncă sezoniere, pentru că suntem în Europa și UE este locul unde este garantată libertatea de circulație a cetățenilor, a mărfurilor, a ideilor”,a declarat Orban.