URZICA – planta banala sau benefica? Majoritatea dintre noi suntem familiarizati cu urzica sub forma de mancare, sau ca si planta care ne inteapa daca o atingem, deci evident o evitam. Urzicile au insa si beneficii numeroase pentru sanatate. Trateaza caderea parului, infectiile urinare, durerile articulare, tulburarile de prostata, oboseala etc.
Este bine de stiut ca substanta care inteapa din planta este plina de acizi benefici sanatatii: acid formic, acid acetic, acid galic, falavonoide, histamine si serotonina. Ele mai contin si minerale (calciu, clor, magneziu, potasiu, sulf, zinc, siliciu si o importanta cantitate de fier), vitamine (B2, B5, B9, K, C si provitamina A), oligo-elemente si o importanta cantitate de clorofila.
Putem folosi urzicile atunci cand avem parul uscat sau afectat de vopsea.Tot ce trebuie sa facem este sa infuzam timp de 10 minute doua maini de urzici uscate intr-o cana cu apa fierbinte, lasam amestecul sa se raceasca mai apoi il aplicam pe par pana ajunge si il lasam sa actioneze cateva minute. Dupa care clatim parul cu apa din abundenta. Trebuie repetata aceasta actiune de 4 ori pe luna, in scurt timp parul va capata din nou viata.
Detoxifierea organismului cu ceai de urzici reprezinta un tratament naturist folosit de secole. Ceaiul de urzica este folosit de foarte mult timp pentru curatarea sangelui si ca “intaritor”, fiind un ajutor excelent in timpul convalescentei. Urzica ajuta la detoxifierea organismului in calitatea sa de stimulent circulator si diuretic. Ceaiul de urzica rece este un remediu extern util pentru ameliorarea arsurilor si ranilor minore.
CITESTE SI: Papadia are efecte miraculoase asupra organismului. Cum sa slabesti cu ajutorul ei
CITESTE SI: Amestecul minune care previne cancerul si diabetul, in timp ce te ajuta sa slabesti
URZICA – planta banala sau benefica?
Tensiune. Ceaiul de urzica ajuta la subţierea sangelui , scazand tensiunea arteriala si marind fluxul sangvin. in plus, poate fi folosit si contra tromboflebitei si a trombozelor.
Anemie. Fiind extrem de bogate in vitamina C şi fier, urzicile trateaza anemia.
Hemoragii. Datorita continutului lor bogat in vitamina K, ajuta la coagularea sangelui. Opresc hemoragiile provocate de rani, dar si pe cele nazale.
Asa ca daca aveti in curte urzici, nu le mai evitati, le culegeti cu ajutorul unor manusi groase si le lasati sa se usuce, iar apoi le folositi dupa mentiunile de mai sus. Daca locuiti in zone unde nu gasiti urzici pentru a le culege voi, dati o fuga la piata, in acest anotimp le veti gasi din belsug.