Connect with us
USR vrea să abroge recursul compensatoriu după crima de la Mediaș

Știri

USR vrea să abroge recursul compensatoriu după crima de la Mediaș

Uniunea Salvaţi România depune, luni, la Parlament, un proiect de lege care să abroge prevederile referitoare la recursul compensatoriu, a anunţat deputatul USR Stelian Ion.

„USR va depune astăzi (n.r. – luni) un proiect de lege care să abroge prevederile referitoare la recursul compensatoriu.

O Românie întreagă a observat zilele trecute, a văzut terifiată, la televizor, imaginile crimei teribile de la Mediaş, dar am auzit cu toţii de celelalte infracţiuni, de tâlhăriile, de violurile, de faptele comise cu violenţă de către deţinuţii care au fost eliberaţi înainte de termen în baza acestui recurs compensatoriu.

Deja este prea târziu, Guvernul ar trebui să vină el cu o ordonanţă de urgenţă de abrogare, dar nu credem că se va întâmpla acest lucru, aşa încât această lege pentru abrogarea prevederilor referitoare la recursul compensatoriu va fi depusă astăzi de către parlamentarii USR”, a declarat Stelian Ion, la Parlament.

În opinia acestuia, o îmbunătăţire a actualei legi în vigoare, în sensul exceptării unor categorii de deţinuţi de la aplicarea recursului compensatoriu, nu e suficientă.

„Legea în sine, de la cap la coadă, este incorectă. Sunt situaţii în care unii dintre aceşti deţinuţi au fost ţinuţi în condiţii proprii, să spun aşa, în condiţii acceptabile, însă penitenciarul, în integralitatea lui, având unele celule cu condiţii nepotrivite, a fost categorisit ca fiind unul impropriu şi toţi, fără niciun discernământ, au beneficiat de această măsură”, a spus Stelian Ion.

USR: Nu a existat niciun filtru judiciar pentru recursul compensatoriu

Deputatul a adăugat că, mai mult decât atât, nu a existat niciun ”filtru judiciar” prevăzut în lege.

„De unde proiectul iniţial al Guvernului prevedea aceste măsuri compensatorii, a spus Guvernul la acel moment, ca o parte a instituţiei liberării condiţionate, unde judecătorul poate aprecia de la caz la caz dacă e cazul să se aplice o astfel de măsură de liberare condiţionată,

e, de data aceasta, modificată în Parlament de parlamentarii PSD, parlamentarii Puterii, şi aş vrea să subliniez şi contribuţia substanţială negativă a UDMR-ului, care a propus un beneficiu de 9 zile de a fi scăzute din pedeapsa iniţială la 30 de zile executate efectiv. Deci iată PSD, ALDE,

UDMR – toate au venit cu aceste modificări şi au creat din proiectul iniţial al Guvernului, care oricum era discutabil, o lege monstruoasă, care pune în pericol siguranţa cetăţenilor”, a precizat deputatul USR.

Potrivit acestuia, abrogarea prevederilor privind recursul compensatoriu este absolut necesară, pentru „a reda încrederea oamenilor în siguranţa publică”.

„Pe de altă parte, va descuraja infractorii. Această lege nu a făcut decât să-i încurajeze pe cei aflaţi în penitenciare că, după câteva luni executate, vor ieşi indiferent ce faptă au săvârşit”, a arătat Stelian Ion.

Deputatul a susţinut că, după aplicarea legii actuale, în penitenciare s-au întors deja peste 600 de foşti deţinuţi, după ce au comis noi infracţiuni.

Citește și: Crimă în Mediaș. Tânăr, omorât de un ucigaș eliberat în urma recursului compensatoriu

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top