Vestea anului pentru pensionari! Deputații au luat decizia!

Catalin Nae
21.06.2017
Vestea anului pentru pensionari! Deputații au luat decizia!

Pensionarii din România primesc o veste importantă la început de vară. Camera Deputaților a adoptat marți un proiect de lege care prevede că majorările anuale ale valorii punctului de pensie reprezintă praguri minime, iar valorile superioare pot fi stabilite prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat.

„Majorările anuale ale valorii punctului de pensie reprezintă praguri minime. Valori superioare ale punctului de pensie pot fi stabilite prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat, cu respectarea prevederilor legii responsabilităţii financiar-fiscale nr.69/2010 şi în concordanţă cu strategia fiscal-bugetară corespunzătoare”, potrivit propunerii legislative pentru completarea art. 102 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Deputaţii din comisia de specialitate au susţinut că trebuie lăsată la latitudinea Guvernului posibilitatea ca, în funcţie de conjuctura economico-financiară a ţării, să poată indexa valoarea punctului de pensie peste aceste praguri. În situaţia în care indicele de corecţie rezultat în urma aplicării prevederilor legii este mai mic decât cel precedent calculat, se păstrează cel din urmă, informează romaniatv.net.

Prin derogare de la prevederile Legii 7/2017 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, în anul 2017 indicele de corecţie este 1,14, potrivit sursei citate.

Potrivit raportului adoptat de plen, odată cu majorarea valorii punctului de pensie la 1000 lei, de la data de 1 iulie 2017, conform OUG 2/2017, între persoanele care se înscriu la pensie până la această dată şi cele care se înscriu la pensie începând cu data de 1 iulie 2017 se creează inegalitate de tratament din punctul de vedere al cuantumului pensiei. Pensiile persoanelor care devin pensionari după data de 30 iunie 2017 sunt mai mici decât cele stabilite anterior, cu aproximativ 9%, din din cauza micşorării indicelui de corecţie de la 1,14 la 1,05.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 230 de voturi “pentru” şi o abţinere. Camera Deputaţilor este for decizional.

Citește și: S-a dat lege pentru PENSIONARI! Guvernul a decis ce se întâmplă cu medicamentele!

Citește și: Cu cât crește pensia!

Comentarii
  • Filoftiea spune:

    Eu am pensia de 856 cu cat mi o mai mareste

  • Juravle spune:

    Am pensie de boala 520 roni si 20 de ani munciti . Acum se pensioneaza de boala fara obluna de munca tot cu 520 lei. De ce nu faceti diferenta la fel ca cei cecse pensioneaza cu vechime .? Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *