Vești extraordinare pentru români! Accizele la motorină vor scădea, cine se va bucura de acest lucru

Vlad Mirabela
27.03.2018
Vești extraordinare pentru români! Accizele la motorină vor scădea, cine se va bucura de acest lucru

Ministerul Finanţelor a publicat marţi un proiect normativ prin care vor scădea accizele la motorina utilizată în transporturile cu camioane mai grele de 7,5 tone. De asemenea, vor scădea accizele și în transporturile de pasageri în microbuze, autobuze şi autocare.

În scopul menţinerii competitivităţii transportului de mărfuri şi persoane, se propune stabilirea unui nivel redus al accizelor pentru motorina utilizată drept carburant:

– pentru transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone, precum şi

– pentru transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3, definit în Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor şi a remorcilor acestora.

Precum precum şi a sistemelor, componentelor şi unităţilor tehnice separate destinate vehiculelor respective”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului normativ, potrivit zf.ro.

ȘTIRE ASEMĂNĂTOARE: COD roşu în benzinării! Carburanţii se scumpesc într-un ritm alert

În ultima săptămână, OMV Petrom a crescut preţurile la benzină şi motorină cu patru bani pe litru, ceea ce face ca, în acest moment, preţul să fi sărit pragul de 5 lei pe litru, chiar şi în cele mai ieftine staţii ale companiei.

Cea mai ieftină staţie din Bucureşti, cea de pe Şoseaua Alexandriei, afişa vineri un preţ de 5,02 lei pentru un litru de benzină şi de 5,08 lei pentru un litru de motorină standard. Preţurile sunt cu patru bani pe litru mai mari decât cele înregistrate cu o săptămână în urmă, adică vineri 6 octombrie. Carburanţii premium au ajuns, la această cea mai ieftină staţie, 5,36 lei pe litru pentru motorina extra şi 5,49 de lei pe litru pentru benzina extra 99, potrivit economica.net

Majorarea nu este de mare amploare, iar preţul ar fi putut si încă şi mai mare, dar vine după o perioadă mai lungă în care preţurile au tot crescut, atât din cauza creşterii accizei, cât şi a creşterii cotaţiilor provocate de uraganul care a lovit Golful Mexic şi a afectat capacitatea de rafinare a Statelor Unite.

În perioada 1 septembrie-1 octombrie,periodă în care a crescut în două rânduri acciza la carburanţi, cu câte 16 bani pe litru de fiecare dată (efect cumulat în preţ de 38 de bani, pentru că acciza este şi purtătoare de TVA), preţul carburanţilor a crescut cu 28 de bani pe litru (benzina) şi 40 de bani pe litru (motorina), din cele două cauze.

Potrivit unor calcule mai vechi, dacă OMV Petrom ar fi transpus în preţul de la pompă toată acciza şi toată creşterea de cotaţie, ar fi trebuit ca la pompă să avem o scumpire a benzinei de 48 de bani pe litru iar la motorină de 59 de bani pe litru, în acea lună.

CITEȘTE ȘI: Ajutoare noi de la stat: se dau bani de la primărie! Ce trebuie să faci ca să îi primești
Ce se întâmplă cu banii donați pentru „Cumințenia PământuluI”. Când își pot recupera oamenii banii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *