Connect with us
Vești proaste de la ANM. Secetă pedologică puternică în România

Știri

Vești proaste de la ANM. Secetă pedologică puternică în România

Conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) prezintă la data de 5 octombrie valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în cea mai mare parte a ţării, potrivit datelor publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Conform meteorologilor, rezerva de umiditate din sol se încadrează în limite satisfăcătoare local în centrul şi sud-estul Transilvaniei, izolat în nordul şi sud-vestul Olteniei şi în vestul Crişanei.

„Rezerva de umiditate este determinată prin metoda bilanţului apei în sol utilizând datele meteorologice înregistrate la
staţiile meteorologice cu program agrometeorologic din cadrul reţelei Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Valorile de umiditate sunt validate periodic de măsurători directe efectuate cu senzori de umiditate, în platformele agrometeorologice”, precizează ANM.

Seceta pedologică moderată şi puternică se va semnala pe majoritatea suprafeţelor agricole, relevă prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 2 – 8 octombrie 2018.

„Conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, local în centrul şi sud-estul Transilvaniei, vestul şi sudul Crişanei, izolat în nordul şi sud-vestul Olteniei”, arată prognoza emisă de specialiştii ANM, conform Agerpres.

Citește și: Ce se intampla cu vremea pana in 14 octombrie

ANM anunță secetă pedologică în România

Procesele de vegetaţie specifice acestei perioade, coacere şi maturare la speciile pomi-viticole, precum şi cele de creştere la culturile de toamnă vor evolua normal, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile biologice se vor desfăşura uşor mai lent.

La hibrizii tardivi şi semitardivi de porumb se va înregistra maturitatea deplină (70-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, fiind posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare.

Sub aspect fenologic, la sfecla de zahăr se vor continua îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea. La cultura de cartof se vor extinde lucrările de recoltare pe majoritatea arealelor agricole.

Speciile pomicole vor parcurge maturarea fructelor/lemnului, recoltarea, îngălbenirea şi căderea frunzelor, în toate plantaţiile.

În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor putea definitiva lucrările de recoltare, continuându-se fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor.

Funcţie de data semănatului, rapiţa şi orzul de toamnă se vor afla predominant la germinare-răsărire (10-30%), totodată extinzându-se lucrările de însămânţare.

Pe ansamblu, lucrările agricole de toamnă (arături, fertilizări, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua în condiţii optime, doar în zilele fără precipitaţii.

Din punct de vedere meteorologic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7 – 19 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 13 – 24 grade Celsius, în aproape toată ţara, iar cea minimă a aerului va fi cuprinsă între 0 – 15 grade Celsius, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat pot fi condiţii de producere a brumei.

Potrivit prognozei, temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 8 şi 20 grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor, favorabilă desfăşurării ritmurilor vegetative ale culturilor de toamnă înfiinţate până în prezent.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top