Știri

Vești triste despre Ileana Stana Ionescu. TNB a făcut anunțul

Celebra actriță Ileana Stana Ionescu a comunicat oficial Teatrului Național București (TNB) că „din motive de sănătate, se retrage total din activitatea de pe scenă”.

„Doamnă Ileana Stana Ionescu juca în următoarele spectacole din repertoriul curent al TNB: „Idolul și Ion Anapoda” (rolul „Stavaroaia”), „Terorism” (rolul „pasager” și „a doua femeie”), „Micul infern” (unde, același rol-„soacra”-, era jucat alternativ și de doamnă Rodica Popescu Bitanescu, care va prelua integral rolul)”, mai precizează instituția, subliniind că „în primele două spectacole, Ileana Stana Ionescu va fi înlocuită, modificarea de distribuție urmând să fie anunțată în timp util”.

Ileana Stana Ionescu a debutat că actriță în 1955, la vârstă de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în „Școala femeilor”, de Molière. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatră Neamț. Din anul 1965 a lucrat la Teatrul Național din București, precum și la televiziune.

Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. A fost aleasă deputat de București, în legislația 2000-2004, ca reprezentantă a minorității italiene din România.

Potrivit cinemagia.ro, de-a lungul carierei sale artistice a primit numeroase premii și distincții: Concursul republican pentru rolul Prostituată-„Generalul și nebunul”, de Angelo Vagenstein, regia Cornel Todea, 1963, Festivalul Național de teatru pentru rolul Chiralina-„Coană Chirița”, de Tudor Musatescu, regia Horea Popescu, 1969,

Premiul Teatrului Național pentru activitatea artistică, 1976, Premiul special al juriului pentru întreagă activitate artistică, 1985, Premiul de Excelentă al Galei UNITER, Trofeul „Dionysos” pentru „O batistă în Dunăre”, de D.R. Popescu, în regia lui Ion Cojar, 1998, Clacheta de aur U.A.R.F. pentru merite deosebite în dezvoltarea artei și culturii cinematografice, 2001.

Printre cele mai importante apariții ale sale în filme sunt: „Alo, aterizeaza strabunica!” (1981), „Secretul lui Bachus” (1984), „Secretul lui Nemesis” (1985), Cuibul de viespi (1987), Cucoana Chirita (1986), „Aici nu mai locuieste nimeni” (1995), „Casatorie imposibila” (1999), „Pacala se intoarce” (2006), „Lombarzilor 8” (2006), „Las fierbinti” (2012).

Ileana Stana Ionescu are 82 de ani.

Citește și: Fiica Stelei Popescu spune adevărul. Detalii despre regretata actriță

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More