Connect with us

Știri

VIDEO: A fost construit un frigider care functioneza fara curent electric

In intreaga lume, intre un sfert si jumatate din alimente sunt aruncate anual, irosindu-se astfel o mare cantitate de hrana. In vederea gasirii unor solutii fiabile, Biomimicry Global design Challenge a lansat o competitie, adresata tuturor studentilor si tinerilor cercetatori, prin care alimentele sa poata fi conservate si in acele locuri unde nu exista curent electric.

Aceasta provocare a condus la crearea unui frigider care functioneaza fara electricitate.

Botezat Windchill, acesta este un frigider care functioneaza fara electricitate si a fost creat de studentii de la Universitatea din Calgary. Inventia tinerilor a fost desemnata castigatoare la Biomimicry Global design Challenge, conform Business Insider.

VEZI SI: Compania Microsoft lucreaza la un soft care prezice comportamentul uman

VEZI SI: Un barbat risca 32 de ani de inchisoare pentru un „like” pe Facebook

Pentru construirea frigiderului fara curent, tinerii au analizat modul in care anumite animale isi regleaza temperatura corporala in functie de necesitati. Astfel, studentii canadieni au pornit de la ideea de a crea o solutie simpla si ieftina pentru pastrarea alimentelor, iar natura a reprezentat sursa lor de inspiratie.

Asemenea urechii elefantului, aparatul constituit utilizeaza o palnie pentru a capta aerul pe care il trimite apoi, printr-o teava, intr-o baie de lichid. Astfel, fluidul din jurul bobinei se evapora, iar racirea aerului se face din interior. Ulterior aerul ajunge intr-o camera de refrigerare.

In plus, felul in care animalele isi depoziteaza alimentele in vizuina, pentru a evita caldura, a reprezentat un alt model pentru Windchill, potrivit celor de la The Huffington Post.

Frigiderul care functioneaza fara electricitate, sursa foto calgarybuzz.com

Frigiderul care functioneaza fara electricitate, sursa foto calgarybuzz.com

Windchill „este un instrument nu numai pentru pastrarea alimentelor la temperaturi scazute, dar si pentru schimbarea vietile oamenilor pe care-l folosesc”, se precizeza in descrierea proiectului.

CITESTE SI: Incredibil! A aparut un ziar care se poate…planta!

Racitoare care functioneaza prin procesul de evaporare, formate din doua vase de lut alaturate, sunt deja comune in regiuni precum Africa si Orientul Mijlociu, insa proiectul Windchill imbunatateste, prin designul sau, atat modul de admisie a aerului, cat si mentinerea temperaturii.

Studentii canadieni si-au propus ca, pe viitor, sa realizeze si un prototip care sa mentina temperatura la 4,5 grade Celsius si astfel sa se asigure o mai buna pastrare a alimentelor timp indelungat.

Sursa foto telegraph.co.uk

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top