Video Klaus Iohannis: Nelu Tătaru numit ministru al Sănătății/ România cere ajutor medical de la UE/ Continuă repatrierea din țările afectate de Covid-19

26.03.2020
Video Klaus Iohannis: Nelu Tătaru numit ministru al Sănătății/ România cere ajutor medical de la UE/ Continuă repatrierea din țările afectate de Covid-19

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a anunțat că a semnat decretul de numire a lui Nelu Tătaru în funcția de ministru al Sănătății.

„Am primit în cursul acestei dimineți de la premierul Ludovic Orban propunerea pentru numirea domnului Nelu Tătaru în funcția de ministru al Sănătății. Am luat act de demisia domnului Costache și am semnat decretul de numire a noului ministru. Domnul Tătaru cunoaște foarte bine care este situația în acest moment în sistemul sanitar și trebuie să ia urgent toate măsurile necesare pentru combaterea răspândirii infectării cu noul coronavirus. Domnul Tătaru va depune jurământul în cursul acestei zile.”

De asemenea Klaus Iohannis a anunțat și subiectele pe care le va aborda în cadrul videoconferinței cu membrii Consiliului European.  

“Pandemia afectează puternic toate statele membre UE și e nevoie de acțiune comună susținută. Din perspectiva României și a priorităților noastre, intenționez să sublinez la discuții aspecte foarte importante. În primul rând, la nivelul EU, prin Comisia Europeană au fost demarate achizițiții în comun: mănuși, echipamente de protecție, ventilatoare, echipamente de laborator.  A devenit crucială dezvoltarea urgentarea achizițiilor comune. E important ca aceste proceduri să fie terminate cât mai repede pentru ca România să poată intra rapid în posesia acestor produse. La nivel european s-a decis în baza unui proiect aprobat în timpul președinției noastre constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale în cdrul unui mecanism european comun de răspuns la dezastre.

România este primul stat membru al UE care a primit acceptul Comisiei pentru constituirea acestei rezerve a UE pe teritoriul țării noastre.  Într-o primă etapă achiziția făcută de România în numele UE de 10 milioane va viza ventilatoare, măști și echipamente de protecție. Procedura de achiziție e independentă de procedurile derulate de Comisia Europeană, dar vom putea și noi să cerem o parte din acestă rezervă strategică. Vom prezenta eforturile făcute deja de România în proiect, voi cere o finanțare mai mare pentru acest mecanism. Le voi transmite partenerilor noștri din UE că avem nevoie de lanțuri de aprovizionare intacte iar pentru asta trebuie eliminate blocajele. Libera circulație a bunurilor e esențială și pentru menținerea activității economice. Comisia Europeană a elaborat deja recomandări în acest sens”, a declarat Klaus Iohannis. 

Președintele Klaus Iohannis a mai declarat și că România va continua să își repatrieze cetățenii din țările afectate de coronavirus. 

“Un alt aspect pe care îl voi menționa e repatrierea românilor aflați fie în afara UE, fie în state membre, care vor să revină în România. E importantă cooperarea, mai ales că multe state au impus restricții.  Cea mai vulnerabilă categorie sunt muncitorii sezonieri, facem tot ce putem pentru a-i aduce acasă în contextul restricțiilor.  Voi sublinia și necesitatea găsirii unor soluții de atenuare a crizei în plan economic și social. Efectele se resimt în toate statele membre și situația se înrăutățește constant. România e puternic afectată de criză, mai ales în sectorul industrial și avem mare nevoie de acțiune coorodnată la nivelul UE. Trebuie să gândim o strategie de recuperare post criză

Comisia Europeană treubie să înțeleagă că trebuie un plan pentru sprijinirea recuperării. UE în ansamblu traversează o perioadă extrem de dificlă, ne confruntăm cu o relaitate tot mai dramatică și suntem forțați să ne adaptăm rapid. Sunt convins că proiectul european va ieși întărit din acestă grea încercare”, a susținut Iohannis. 

În încheiere, Klaus Iohannis, a reluat mesajul în care roagă românii să respecte măsurile impuse de autorități în timpul stării de urgență:

“Dragi români, în finalul declarației vreau să reiau apelul meu: respectați vă rog restricțiile impuse de autorități. Stați acasă ca să ne protejăm sănătatea. Știu că e greu, dar numai făcând aceste sacrificii vom câștiga lupta cu acest inamic extrem de periculos”

Klaus Iohannis declaratii de presa COVID-19

BREAKING Klaus Iohannis declaratii

Publicată de Stiri24 pe Joi, 26 martie 2020