Primii catei conceputi in eprubeta s-au nascut in Statele Unite. Evenimentul a marcat, dupa decenii de ratari, succesul unei proceduri de fertilizare in vitro la caini, care este deja utilizata in mod obisnuit la om de 30 de ani, noteaza France Presse.
VIDEO: Imagini de senzatie – O nunta a fost filmata de…un catel
Despre acest succes medical s-a scris miercuri in revista Public Library of Science ONE si deschide posibilitatea de a salva speciile canine aflate in pericol de disparitie, folosind tehnologii de editare genetica ce permit eliminarea de boli ereditare canine. Acest lucru ofera, de asemenea, posibilitatea de a studia aceste boli.
Sapte catei s-au nascut in luna iulie, fiind un amestec de Beagle, Cocker si Labrador. Toti puiutii sunt perfect sanatosi, a declarat Alex Travis, profesor de biologia reproducerii la scoala veterinara a Universitatii Cornell (New State York). Acesta este cel care a condus experimentul.
VIDEO: Cadou inedit din partea Rusiei pentru Franta, in semn de solidaritate!
In total, nouasprezece embrioni au fost fecundati in laborator, care au fost implantati la o catea.
„Am incercat inca de la mijlocul anilor 1970 fecundarea in vitro la caini, dar fara succes”, a precizat Alex Travis.
Dificultatea acestei proceduri se datoreaza faptului ca ciclurile de reproducere ale cainilor sunt diferite de ale altor mamifere, ceea ce face dificila fecundarea ovocitelor. Datorita tehnicii dezvoltate pentru a depasi aceste dificultati, cercetatorii au ajuns la o rata de succes a fecundarii in vitro de 80 — 90%, declara profesorul Travis.
CITESTE SI: Parlamentarii au decis cati caini pot avea ciobanii la stana!
Congelarea embrionilor a reprezentat un alt obstacol pentru cercetatori, care au reusit sa-l depaseasca din anul 2013. Procesul de congelare permite introducerea embrionilor in trompele uterine ale femelei in momentul cel mai propice al ciclului sau de reproducere, care la caini are loc doar o data sau de doua ori pe an, au explicat oamenii de stiinta.
Cainii au in comun cu oamenii peste 350 de boli ereditare si trasaturi si aproape de doua ori mai multe gene decat toate celelalte specii de animale. Ca atare, informeaza profesorul Travis, „cainii ofera un instrument puternic pentru a intelege baza genetica a bolilor” umane.
Conform declaratiilor lui Travis, acest progres are, de asemenea, implicatii mai largi pentru eforturile de conservare a speciilor salbatice.
France Presse aminteste faptul ca primul bebelus conceput in eprubeta s-a nascut in 1978 in Marea Britanie, unde a fost dezvoltata aceasta tehnica.
Sursa foto a1.ro
Acest site foloseste cookies.
Read More