Connect with us

Știri

Vin voucherele de VACANŢĂ! Cine va beneficia de tichete

Totul este oficial. Iată ce trebuie să ştii despre aceste tichete cine sunt cei care vor intra în posesia acestor cupoane de vacanţă.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pentru recuperarea şi întreţinerea capacităţii de muncă a personalului salarial, angajatorii din sectorul public şi sectorul privat care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condiţiile legii, bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanţă”, se prevede în amendamentul adoptat de membrii comisiei pentru muncă.

„Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanţă pe suport de hârtie sunt multiplu de 5 lei până la 100 lei, valoare nominală pe voucher”, au mai stabilit membrii comisiei.

Conform OUG 46/2017, instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum şi operatorii economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, acordă, în limita sumelor prevăzute în bugetul alocat cu această destinaţie, în perioada 1 iulie 2017-30 noiembrie 2018, o indemnizaţie de vacanţă sau o primă de vacanţă, după caz, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

Angajatorul stabileşte când acordă voucherele de vacanţă

În limita resurselor bugetare, angajatorul stabileşte (…) când acordă voucherele de vacanţă, de comun acord cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, scrie Agerpres.

Voucherele de vacanţă emise pe suport electronic pot fi utilizate doar pentru achiziţionarea de servicii turistice în unităţile afiliate, fiind considerată contravenţie dacă voucherul este acceptat de la alte persoane decât titularul.

Actul normativ prevede că sunt interzise comercializarea voucherelor, fapta de a da rest în bani la voucherul de vacanţă, diminuarea valorii nominale a acestora şi vânzarea de către agenţiile de turism la un preţ mai mare a aceluiaşi pachet de servicii achiziţionat cu vouchere de vacanţă, faţă de cel achitat cu alte mijloace de plată.

Actul normativ va intra şi în dezbaterea comisiei pentru industrii a Camerei care elaborează raportul în comun cu cea pentru muncă, iar apoi în plen. Camera Deputaţilor este for decizional.

Citeşte şi Angajatorul îți poate plăti zilele de concediu rămase din 2017. Cine poate beneficia de acești bani!

Singura situație în care angajatorul îți poate plăti zilele de concediu rămase din 2017. Oricine poate beneficia de acești bani!

Salariații care au rămas cu zile neefectuate de concediu de odihnă din 2017 trebuie să le primească, în principiu, în următoarele 18 luni.

Totuși, există și o situație în care angajatorul compensează în bani zilele de concediu rămase din 2017.

Compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neefectuate în 2017 este posibilă doar în situația în care salariatului îi încetează contractul individual de muncă, prevede Codul muncii.

Angajatorul trebuie să-i acorde în natură zilele neefectuate din concediul de odihnă de anul trecut

Cu alte cuvinte, singura situație în care angajatorului îi este permis să facă așa ceva este dacă salariatul cu „restanțe” la concediul pe anul trecut pleacă de tot din cadrul firmei.

Asta înseamnă că, dacă salariatul lucrează și în 2018 la aceeași firmă, angajatorul trebuie să-i acorde în natură zilele neefectuate din concediul de odihnă de anul trecut.

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, scrie în Codul muncii.

Astfel, zilele de concediu de odihnă neefectuate în 2017 trebuie acordate începând cu ianuarie 2018 și până în iunie 2019.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top