Connect with us
Alerta de super canicula

Știri

VINE ZADUFUL, fenomenul extrem care parjoleste totul. Alerta de SUPER CANICULA

Pana acum a fost cald? Mai ganditi-va… Meteorologii au emis o avertizare de Cod Galben de canicula, care va fi valabila trei zile consecutive, mai exact in intervalul 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie. Canicula persistenta si disconfortul termic accentuat vor provoca neplaceri romanilor din mult zone ale tarii.

Astfel, in cele trei zile mentionate anterior, vremea va fi caniculara in cea mai mare parte a Munteniei si a Dobrogei, in jumatatea sudica a Olteniei si a Moldovei, precum si pe arii restranse in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor atinge valori in jur de 35 de grade Celsius, iar miercuri, 22 iunie, vor fi chiar si valori de 36 – 37 de grade Celsius. In aceste conditii extreme, noptile vor avea aspect tropicale, ceea ce va insemna ca minimele nu vor scadea sub 20 de grade Celsius. Romanii trebuie sa se astepte si la disconfort termic va fi accentuat. Indicele temperatura – umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

In zonele montane, instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata. In ceea ce priveste precipitatiile, mai ales in timpul dupa-amiezelor vor fi averse, posibil torentiale, descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si izolat grindina. Fenomenele meteorologice prognozate sunt obisnuite pentru zona respectiva, dar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. De asemenea, mai trebuie notat ca exista risc de cresteri de debite si niveluri ale apelor.

Valorile maxime vor fi resimtite inclusiv si in Bucuresti, dar avertizarea de Cod Galben vizeaza si judetele Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Buzau, Ialomita, Calarasi, Constanta, Tulcea, Braila, Vrancea, Galati, Bacau si Vaslui. Luna iunie a debutat cu temperaturi peste media celor obisnuite in acest an, iar previziunile meteorologilor pentru restul anului nu sunt deloc incurajatoare.

Citeste si: Alerta! FENOMEN EXTREM in Romania. Nu s-a mai intamplat de 100 de ani

Vremea in iulie, august si septembrie. Specialistii ANM au VESTI FOARTE PROASTE

Astfel, vara aceasta poate fi cea mai calduroasa din ultimii opt ani. Conform Mediafax, predictia se bazeaza pe datele climatologice inregistrate la nivel planetar, conform specialistilor.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat ce se intampla in acest an: „Este un alt semn al incalzirii globale, ganditi-va ca 2015 a fost cel mai calduros an per total si a batut recordul detronand anul 2014, iar acum 2016 mai mult ca sigur va bate recordul anului 2015 pentru ca incepand din ianuarie, in fiecare luna s-a doborat recordul lunii, dar nu oricum, ci cu o diferenta foarte mare. Practic, au fost si diferente de peste un grad fata de media secolului XX. Se vede clar in datele observate cum se accelereaza foarte mult cresterea temperaturii.

Daca ar fi sa ne uitam la clima de peste 50-100 de ani, depinde foarte mult de cum actionam noi ca societate. La nivelul Romaniei avem estimari prognostice cu datele de la Centrul European care arata si ele ca media pentru lunile iulie si august ar putea fi mai mare in zone din tara. Sunt sanse sa avem fenomene extreme si in aceasta vara, cum au fost cele din 2007, 2012.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top