VIRAL. Mesajul unui elev despre Bacalaureat: „Sunt stresat, suparat, confuz…”

<<Sunt unul dintre tinerii care vor sustine examenul de bacalaureat in anul 2016. Acel presupus ”examen al maturitatii” care nu face nimic altceva decat sa suprasolicite elevul, fortandu-l sa memoreze munti de informatii inutile. Sunt stresat, suparat, confuz si nu mai fac nimic productiv pentru ca invat pentru „examenul maturitatii”.

Daca in urma cu un an ma culcam la ora 2 pentru ca faceam voluntariat in diverse locuri, conduceam o afacere (Velocurier) si un ONG (Asociatia Elevilor din Constanta), acum invat cum sa evidentiez tema si viziunea despre lume a autorului intr-o opera literara sau memorez formule complicate la matematica. E frustrant, plictisitor si nu ma ajuta sa ma dezvolt!

Atunci ma dezvoltam in mod real: munceam, cunosteam si lucram cu oamenii, rezolvam probleme, invatam din greseli, aveam responsabilitati si descopeream cate ceva nou in fiecare zi. Mai mult, asiguram un venit stabil pentru niste oameni cu copii. Pentru a invata, am fost nevoit sa renunt la activitatile care ma ajutau cu adevarat sa ma dezvolt. Acum simt cum sunt spalat pe creier de tot ce memorez pentru bacalaureat, acest examen care incununeaza un sistem neperformant. Am lasat scoala sa ma tampeasca…

Citeste si:SUBIECTE SIMULARE BACALAUREAT 2016 ROMANA CLASA A XI A

Citeste si:SUBIECTE SIMULARE BACALAUREAT 2016 ROMANA CLASA A XII A

La scoala ma plictisesc teribil pentru ca scriu mult, nu sunt incurajat sa gandesc critic sau sa fiu creativ, lucrul in echipa este aproape inexistent, materia e stufoasa si lucrez dupa niste manuale vechi, fara grafice sau imagini reprezentative, iar limbajul este unul academic, nicidecum unul student-friendly, care sa te faca sa-ti doresti sa descoperi mai mult. Nu mai zic ca informatiile din manualele de antreprenoriat nu sunt actualizate si iti inhiba spiritul antreprenorial.

Prefer sa citesc despre afaceri si sa iau initiativa decat sa memorez niste notiuni pe care oricum le voi uita dupa examen. Tinerii sunt foarte inteligenti, dar nu au fost invatati cum sa-si foloseasca inteligenta.

Bucuria cunoasterii a fost inlocuita cu teroarea memorarii.

Totusi, daca sunteti fani ai scolii romanesti asa cum este ea, haideti sa va dau cateva cifre:

– In anul 1996 s-au nascut 231.000 copii. Scadem 47.000 si rezulta numarul copiilor care au reusit sa termine clasa a 9-a: 184.000 de copii. Abandon scolar de 20% in invatamantul obligatoriu. Noi vedem doar cifre, dar fiecare caz in parte este o catastrofa;
– Copiii nascuti in ’96 au dat bacalaureatul anul trecut. Dintre cei 231.000 de nou-nascuti, doar 144.000 (63%) au reusit sa se inscrie la bac;
– Doar 47% (!!!) din copiii nascuti in ’96 au trecut examenul de bacalaureat. 100.000 din 231.000. (sursa: Centrul pentru Politici Educationale)

O jumatate dintr-o generatie are sanse minime de integrare pe piata muncii pentru ca nu are diploma de bac, iar cealalta jumatate, desi are diploma de bac, nu este pregatita pentru piata muncii sau pentru viata reala. Poate am mai fi avut o mica sansa daca orele de consiliere si orientare profesionala nu s-ar fi facut doar pe hartie.

Nu stiu daca voi avea diploma de bacalaureat anul acesta. Nu stiu daca mai vreau sa memorez notiuni. Nu stiu daca mai vreau sa-mi pierd timpul la meditatii. Dar stiu ca voi munci zilnic pentru a deveni antreprenorul de succes care se va implica in imbunatatirea calitatii educatiei din Romania.

Pentru ca o tara cu tineri prost pregatiti este o tara pierduta, iar eu vreau sa raman in tara mea>>, a scris pe Facebook Andrei Eduard Burghelia.

foto:stringtheories910.wordpress.com

Acest articol a fost actualizat la: 13 iunie 2016 0:13

Share
Scris de
Catalin Nae