Connect with us
Virusul ZIKA in Romania. O femeie a fost infectata

Știri

Virusul ZIKA in Romania. O femeie a fost infectata

Virusul Zika in Romania! Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu. El a precizat ca temutul virus a fost depistat la o tanara de 27 de ani care s-a intors dintr-o calatorie efectuata in Martinica.

„Cazul ei este unul izolat, legat de o calatorie efectuata intr-o zona cu transmitere activa a virusului. Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul Romaniei, ci despre un asa numit caz de import”, a precizat Laurentiu Colintineanu.

Acesta a precizat ca in Romania exista tantari din familia Aedes aegypti, care transmit virusul Zika, „insa alta subspecie, cu risc redus de transmitere a acestui virus” (aedes albopictus, n.r.). Acesta a subliniat ca „potentialul de transmitere pentru subspecia prezenta in Romania este semnificativ redus”.

Femeia s-a prezentat la spitala a doua zi dupa ce a revenit in tara, acuzand febra usoara, eruptii pe piept si pe brate. Analizele au confirmat ca are Zika, iar in prezent tanara se afla in afara oricarui pericol.

Citeste si: Leishmanioza, boala MANCATOARE DE CARNE din Siria a ajuns in Europa!

Laurentiu Colintineanu a precizat ca tanara, de la prezentarea la spital, „nu a fost intepata de niciun tantar”, a respectat toate recomandarile medicilor si i s-a recomandat sa aiba relatii sexuale protejate cu partenerul sau.

Oficialul din MS a precizat ca in Romania, riscul transmiterii virusului Zika este minim.

Zika este un virus periculos pentru femeile insarcinate, intrucat poate produce microcefalie, o malformatie grava si ireversibila caracterizata printr-un craniu anormal de mic la nou-nascuti.

Identificat pentru prima oara la maimute in anul 1947, in Uganda, Zika face ravagii in statele din America de Sud. Persoanele contaminate prezinta in general febra moderata, o eruptie cutanata, dureri de cap, dureri musculare si conjunctivita, simptome care dispar dupa 2-7 zile.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top