Vrăjitoarele Vanessa și Melissa, condamnate definitiv pentru șantajarea Oanei Zăvoranu

15.12.2016
Vrăjitoarele Vanessa și Melissa, condamnate definitiv pentru șantajarea Oanei Zăvoranu

Vrăjitoarele Vanessa și Melissa au fost condamnate definitiv pentru șantajarea Oanei Zăvoranu. Acestea au fost condamnate de Curtea de Apel București la trei ani de închisoare cu suspendare.

În plus, instanța a decis ca cele două vrăjitoare să îi plătească, în solidar, Oanei Zăvoranu 10.000 de euro.

Procurorul învestit iniţial cu soluţionarea cazului vrăjitoarelor, Maximilian Bălăşescu, a fost arestat, în 1 februarie 2012. El a fost acuzat că a cerut mită 300.000 de euro pentru a închide dosarul. Între timp, Bălăşescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, în 17 iunie 2013.

După arestarea anchetatorului, cazul vrăjitoarelor a fost predat altor procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov. Aceștia au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a celor două vrăvitoare. Roxana Lider, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi şantaj în formă continuată.

Radei Mincă, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Sava Craiff Buzea, zis Manix, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Ion Constantin, zis Şonot sau Şoni, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi şantaj în formă continuată.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Ştefan Mincă, zis Rosovelt, Ştefan Ionuţ Voicu, zis Fane, Elena Ştefan. Toți pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi Remus Mincă, zis Nat, arestat în altă cauză, pentru instigare la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Procurorii l-au trimis în judecată în această cauză şi pe Sebastian Dobrescu, zis Sebi, cel care l-a denunţat pe procurorul Maximilian Bălăşescu de la Parchetul Ilfov, demersul conducând la arestarea şi trimiterea în judecată a anchetatorului pentru fapte de corupţie. În procesul vrăjitoarelor, Dobrescu a fost judecat pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Vrăjitoarele Vanessa și Melissa, condamnate pentru șantajarea Oanei Zăvoranu

Potrivit procurorilor, inculpaţii, aflaţi în complicitate, îşi atrăgeau victimele printr-un plan minuţios elaborat, utilizând două metode de racolare a acestora. Astfel, Rada Mincă şi Roxana Lider îşi făceau publicitate în mass-media, unde se prezentau ca „vrăjitoare” sau „clarvăzătoare”. Ele își arătau disponibilitatea unor aşa-zise consultaţii în urma cărora erau contactate de către victime.

Potrivit procurorilor, Oana Zăvoranu a fost determinată de către inculpaţi să încheie mai multe contracte de vânzare a unor bunuri mobile şi imobile sau contracte de împrumut cu garanţie imobiliară. Acestea la un preţ subevaluat în raport cu valoarea de piaţă a acestora, în realitate fiind vorba „cămătărie disimulată”.

Totodată, în perioada februarie – septembrie 2011, Oana Zăvoranu a fost deposedată de o serie de bunuri mobile şi imobile şi mai multe sume de bani. Ulterior, şantajată şi ameninţată de către inculpaţi, în condiţiile în care aceştia se cunoşteau între ei, iar unii erau în relaţii de rudenie.