Vulcanii Noroioşi au fost reactivaţi în urma cutremurelor

Pe lângă marele cutremur de care se teme toată lumea, un nou fenomen începe să capete contur în ţara noastră. În urma recentelor cutremure, Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari din judeţul Buzău dau semne să se trezească.

Un vulcan care era stins de ceva vreme a început să scuipe din nou noroi. Astfel, rezervaţia Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari este mai bogată cu un vulcan în urma constatării făcute de geologi.

Până în luna octombrie a acestui an, peste 35.000 de turişti au vizitat Vulcanii Noroioşi, fluxul mare de turişti contribuind, de asemenea, la reactivarea vulcanului ce părea stins. Majoritatea turiştilor care au ajuns la Vulcanii Noroioşi din Buzău au fost copii, iar printre turişti s-au numărat şi francezi şi polonezi sau ruşi.

Avertizare meteo: Cod Portocaliu de ploi abundente în Moldova, Dobrogea și nordul Munteniei

Solul vulcanilor româneşti, plin de chimicale periculoase

Vulcanii Noroioşi se află în două arii protejate, la 30 de kilometri de municipiul Buzău, în nordul comunei Berca. Aceştia sunt rezultatul emanaţiei de gaze naturale degajate de yăcământul petrolier existent în subsolul zonei, mai spun geologii.

În preajma vulcanilor româneşti, solul este plin de sulf şi săruri, nepropice vegetaţiei obişnuite, fapt pentru care zona este protejată de lege.

Aici cresc doar anumite specii de plante, care s-au putut adapta condiţiilor atmosferice dificile şi compoziţiei chimice a pământului. printre aceste plante se numără Nitraria schoberi şi Obione verrucifera, singurele care pot supravieţui în condiţiile date, reuşind să se dezvolte ca orice altă plantă.

Share
Scris de
Daniel Șuta