Connect with us
WhatsApp, schimbare URIAȘĂ pentru utilizatorii din Europa! Milioane de oameni vor fi afectați

Știri

WhatsApp, schimbare URIAȘĂ pentru utilizatorii din Europa! Milioane de oameni vor fi afectați

WhatsApp, popularul serviciu de mesagerie online deţinut de Facebook Inc, a decis să ridice vârsta minimă a utilizatorilor săi din Europa de la vârsta de 13 ani la 16 ani.

În acest mod se va conforma la noile norme de confidenţialitate în ceea ce priveşte datele private, care vor intra în vigoare începând cu luna viitoare.

WhatsApp va cere utilizatorilor europeni să confirme că au cel puţin vârsta de 16 ani atunci când acestora li se va cere să accepte noile condiţii de utilizare şi noile politici de confidenţialitate furnizate de divizia WhatsApp Ireland Ltd în săptămânile următoare.

Deocamdată, nu este clar modul în care limita de vârstă va fi verificată, ţinând cont de faptul că datele care sunt cerute şi deţinute de acest serviciu de mesagerie online sunt destul de limitate.

Facebook, care are o politică separată în privinţa datelor private, are o abordare diferită faţă de adolescenţii cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani, pentru a se conforma astfel la normele impuse de Regulamentul general european privind protecţia datelor (European General Data Protection Regulation – GDPR).

Facebook cere acestor utilizatori adolescenţi să numească un părinte sau un tutore care să poată să le ofere permisiunea de a partaja informaţii pe reţeaua de socializare. În caz contrar, utilizatorii aflaţi în această situaţie nu vor putea să vizioneze o versiune integral personalizată a platformei Facebook.

Însă reprezentanţii WhatsApp, un serviciu online care avea în luna ianuarie peste 1,5 miliarde de utilizatori, potrivit Facebook, au precizat pe un blog al companiei că WhatsApp nu va solicita să primească noi drepturi pentru a colecta informaţii personale în virtutea acordului încheiat cu Uniunea Europeană.

Serviciul WhatsApp, înfiinţat în 2009, a fost pus sub presiune de guvernele mai multor ţări europene în ultimii ani din cauza sistemul său de criptare a mesajelor şi a planurilor sale de a partaja mai multe date personale cu compania-mamă, Facebook.

La rândul ei, compania Facebook este atent monitorizată de parlamente şi organisme cu rol de reglementare din lumea întreagă.

Asta după ce a anunţat luna trecută că informaţii personale provenind de la milioane de utilizatori ai săi au ajuns în mod accidental în posesia cabinetului de consultanţă politică Cambridge Analytica, declanşând un val de îngrijorare pe plan mondial în legătură cu modul în care reţeaua de socializare foloseşte datele utilizatorilor săi.

Citește și: WHATSAPP, decizie radicală. Totul se va schimba, utilizatorii trebuie să ştie asta

Vârsta minimă a utilizatorilor care folosesc serviciul de mesagerie online WhatsApp va rămâne 13 ani în restul lumii, în concordanţă cu politica adoptată de Facebook.

GDPR reprezintă cea mai amplă revizuire a normelor de confidenţialitate online operată după apariţia internetului, oferind europenilor dreptul de a cunoaşte datele stocate care îi vizează şi dreptul de a putea să le şteargă.

Apple Inc şi alte companii din industria tehnologiei au anunţat că intenţionează să ofere utilizatorilor lor din Statele Unite şi din celelalte ţări ale lumii aceleaşi drepturi şi aceeaşi protecţie de care vor beneficia utilizatorii lor din Europa.

Citește și: Whatsapp, o nouă schimbare majoră. Ce funcţie vor avea la dispoziţie utilizatorii

Ce alte modificări anunță WhatsApp pentru utilizatori

Printre celelalte modificări anunţate de WhatsApp marţi se află şi o opţiune ce permite utilizatorilor să descarce un raport online care detaliază datele lor personale stocate de acest serviciu de mesagerie online.

Precum producătorul şi modelul dispozitivului mobil folosit de aceştia, contactele lor, grupurile online din care fac parte şi numerele blocate ale utilizatorilor cu care nu mai doresc să comunice.

„Această funcţie va fi implementată pentru toţi utilizatorii din lumea întreagă odată cu lansarea noii versiuni a aplicaţiei”, au transmis reprezentanţii WhatsApp.

Acelaşi mesaj publicat pe blogul companiei conţine şi câteva sfaturi de securitate privind utilizarea serviciului, precum abilitatea de a bloca utilizatorii nedoriţi, ştergerea şi raportarea mesajelor de tip spam.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top