Zi neagră pe piețe bursiere din întreaga lume, unde s-au înregistrat scăderi drastice. Bursa de la New York a consemnat luni cea mai mare scădere din 2008 încoace,
Indicele Dow Jones s-a depreciat până la finalul şedinţei de luni cu 4,60%, ajungând la valoarea de 24.345,75 puncte, în scădere cu 1.175,21 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 4,10%, la 2.648,94 puncte, iar indicele Nasdaq Composite Index a înregistrat un declin de 3,78%, la 6.967,53 puncte.
Turbulenţele de luni au coincis cu instalarea noului preşedinte ale Fed, Jerome Powell, care a dat asigurări că sistemul financiar american este „mai solid şi mai rezistent” decât înainte de criza financiară globală.
Volatilitatea s-a extins şi pe pieţele din Asia, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong şi indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai înregistrau marţi un declin de 3,24% şi, respectiv, de 2%, în timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a scăzut cu 5,26%, la 21.487,87 puncte.
În Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 2,74% în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de marţi.
Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un declin de 2%, cel mai semnificativ din 2016, scrie Agerpres.
Pieţele bursiere europene „sunt în grafic” pentru a înregistra cea mai defavorabilă zi de tranzacţionare după votul Brexit (iunie 2016), după ce vânzările masive de active s-au extins pe plan global pentru a treia zi, transmit Reuters şi Financial Times.
Bursa de la Londra a deschis şedinţa de marţi în scădere cu 3%, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt înregistra un declin de 3,60%, în timp ce indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris a scăzut cu 3,10%.
Cel mai semnificativ declin, de 5,2%, l-a înregistrat grupul bancar elveţian Credit Suisse la Bursa de la Zurich.
Indicele FTSE MIB al Bursei italiene a scăzut cu 3,6%, iar indicele Ibex al Bursei spaniole înregistra un declin de 3,36%.
„Apreciem ca normală valoarea vânzărilor la burse, dar viteza cu care se realizează nu este normală”, a apreciat Michael Purves, analist la Weeden & Co în New York.
Aceste evenimente de pe piața bursieră vin cu consecințe negative.
Astfel, sunt șanse foarte mari ca dobânzile la credite să crească, leul să se deprecieze în raport cu euro, bunurile de import să se scumpească și investițiile pentru companii să scadă.