Connect with us
Zile libere 2018: Când este următoarea minivacanţă şi ce libere mai sunt

Știri

Zile libere 2018: Când este următoarea minivacanţă şi ce libere mai sunt

Zile libere 2018. Vești bune pentru elevi! Aceștia  vor face ore pe data de 5 Iunie, de Ziua Învățătorului. Atât școlarii, cât și profesorii vor veni la școală, dar nu se vor ține cursuri, ci alte activități specifice.

Pe 5 iunie, Ziua învățătorului „va fi marcată prin manifestări specifice”. Altfel spus, elevii și profesorii vor merge la școală, dar nu vor face ore în mod obișnuit.

Contractul colectiv de Muncă de la nivelul Bucureștiului precizează faptul că „în perioadă desfășurării acestor manifestări specifice nu se vor presta activitățile prevăzute în fișa postului a fiecărui salariat din învățământ”.

Anual, pe data de 5 iunie, este celebrată Ziua Învăţătorului. Această dată a fost stabilită printr-o lege adoptată în anul 2007, sărbătoarea având un caracter educațional, național, cultural, apolitic.

Data de 5 iunie este ziua în care a văzut lumina zilei Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (5 iun. 1779 – 17 sept. 1823). Gheorghe Lazăr a înfiinţat, în 1818, în București prima școală cu predare în limba română, Şcoala de la Sfântul Sava.

În august, pe 15, creştinii marchează Adormirea Maicii Domnului. Mai avem o zi liberă în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei.

În ultima lună din an sărbătorim Ziua Naţională, la 1 decembrie. Iar în 25 şi 26 decembrie suntem liberi de Crăciun. Anul acesta cad marți și miercuri zilele libere de Crăciun, așa că foarte probabil, Guvernul va da liber și în Ajun, pe 24 decembrie, astfel încât, legat cu weekendul, iese o minivacanță de cinci zile.

ZILE LIBERE RĂMASE ÎN 2018

1 iunie (vineri) – Ziua Copilului

15 august (miercuri) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (vineri) – Sfântul Andrei

1 decembrie (sâmbătă) – Ziua Naţională a României
25 decembrie (marți) – Crăciunul
26 decembrie (miercuri)- Crăciunul

Începând cu luna aprilie a acestui an, în cazul angajaților de alte religii decât cea ortodoxă, angajatorii sunt obligați să acorde acestora zile libere în orice alte zile în afară de sărbătorile legale sau a concediului de odihnă. S-a făcut această modificare deoarece angajații de alte religii ai anumitor firme nu se puteau bucura de drepturile lor și erau lipsiți de liberele la care aveau dreptul.

Citește și: Elevii vor mai avea parte de zile libere și după minivacanța de 1 mai! Când nu se fac ore

Află care sunt zilele libere ale angajaților

În momentul de față, lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează din Codul muncii este următoarea:

1 și 2 ianuarie;

24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);

Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui)

prima și a doua zi de Paște;

1 mai (Ziua Muncii);

1 iunie (Ziua Copilului);

prima și a doua zi de Rusalii;

15 august (Adormirea Maicii Domnului);

30 noiembrie (Sfântul Andrei);

1 decembrie (Ziua Națională a României);

25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top