Categorii Utile

Cauciucuri de iarnă 2020. Când se pun anvelopele de iarnă, conform legii

Cauciucuri de iarnă 2020. Tot ce trebuie să știi despre schimbarea anvelopelor în sezonul rece. Când se schimbă cauciucurile de iarnă, cum alegi anvelopele pentru zăpadă și ce amenzi poți lua dacă nu respecți legea.

Cauciucuri de iarnă 2020. Când se pun

Conform Codului Rutier, cauciucurile de iarnă Nu sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie. Însă, trebuie să ții cont că anvelopele de iarnă dar sunt obligatorii în orice lună a anului în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Schimbarea cauciucurilor de vară cu anvelope de iarnă este o obligație legală atrage după sine sancțiuni drastice, dacă nu e respectată.

Așadar, imediat ce primele semne ale iernii își fac simțită prezența, șoferii nu mai au voie să iasă din parcare fără echipament adecvat.

Codul Rutier spune că este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. ”Legea cauciucurilor de iarnă” este prevăzută în OG 5 2011, în vigoare de la 1 noiembrie 2011.

Cei nu folosesc anvelopele de iarnă în sezonul rece pot primi amenzi între 1.300 și 2.900 lei. De asemenea, poliția vă reține și certificatul de înmatriculare al mașinii.

Cum arată cauciucurile de iarnă

Acestea sunt făcute dintr-un material special care oferă o aderență mai bună, când temperatura scade sub 7 grade, sau când pe carosabil este zăpadă, gheață sau polei. Astfel, mașina va circula mai bine, iar riscul de accidente este diminuat considerabil.

Cauciucuri de iarnă 2020. În lege, corect ele sunt numite „anvelope de iarnă”. Acestea sunt anvelopele care au prezente, pe laterale, literele M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S.

RAR spune că anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă .

„Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, anunță RAR.

Ce înseamnă simbolurile notate pe cauciucurile de iarna:

195/65/R15: lățimea cauciucului, în milimetri. Este talia măsurată în procent din lățimea benzii de rulare, construcția radială a carcasei și diametrul cercului interior, care e măsurată în inci.

M+S: anvelopă testată cu rezultate optime pe noroi și pe zăpadă, potrivită pentru iarnă, dar nu specifică acestui sezon.

Simbolul fulgului de zăpadă: cunoscut și ca marcajul 3PMSF, acesta este simbolul a cărui prezență pe cauciuc anunță că aceasta o anvelopă de iarnă.

T reprezintă indicele de viteză al cauciuciului pentru roata mașinii.

Acest articol a fost actualizat la: 22 noiembrie 2020 11:56

Share
Scris de
Cristiana Aștefănoaiei