Prima zapadă din iarna 2020 – 2021 a declanșat o serie mare de dezbateri referitorea la „anvelope de iarnă” și legea din codul rutier care reglementează schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Informațiile potrivit cărora anvelopele de iarnă trebuie schimbare la 1 noiembrie sunt false. Legislația rutieră, dar și alte coduri și legi spun că schimbarea cauciucurilor cu cele de iarnă se face la primul strat de zăpadă depus sau la în prima zi cu temperaturi sub zero grade celsius, adică cu minus.
Anvelope de iarnă. Ordonanța de urgență numarul 5 din 2011 și Ordonanța de urgență nr.195/2002 prevede că anvelopele de iarnă se pun imediat ce pe carosabil se așterne un strat de zăpadă sau temperaturile sunt cu minus. De asemenea recomandarea nescrisă în lege, dar dată de autorități este ca anvelopele de iarnă să fie puse atunci când mercurul din termometre ajunge la temperaturi sub 7 grade.
Explicația este simplă: aderența cauciucurilor de vară nu mai este la fel de bună atunci când temperaturile scad sub 7 grade și oricând în perioada noiembrie – martie poate să apara brusc o schimbare semnificativă a vremii.
Legea spune că șoferii trebuie să se pregătească din timp pentru sezonul rece și nu prevede nici o scuză pentru șoferi prinși cu anvelope de vară în timpul iernii sau a ninsorii. Dacă de exemplu ar ninge în septembrie, conform legislației mai precis ordonaței de urgență, articolul 112 talonul mașinii este ridicat de poliție, șoferul poate primi puncte de amendă între 9 și 20, iar valoarea amenzii poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.
Iată textul de lege care reglementează sancțiunile primite de șoferi dacă au anvelope de iarnă:
„(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:
h) anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în cartea de identitate a vehiculului, prezintă tăieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legal admisă;
h^1) autovehiculul nu este dotat, la circulația pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, cu anvelope de iarnă, iar autovehiculul de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune ori nu au montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate;”, conform textului de lege.
Legea prevede sancțiuni dure în cazul în care nu ai anvelope de iarnă. Punctele de amendă variază între 9 și 20 de puncte, valoarea amenzii în bani este între 1305 lei și 2900 lei. Talonul mașinii este ridicat de poliție și va fi predat înapoi doar după ce șoferul prezintă dovadă că și-a dotat mașina cu cele necesare sezonului rece.
Alegerea anvelopelor de iarnă ar trebui făcută cu un reprezentat al unui service auto, care poate estima clar ce tip de cauciucuri sunt necesare tipului de mașină pe care o dețineți.
Informații care circulă pe internet referitoare la cauciucurile de iarnă: