Utile

Noi reguli pentru drone, din 2021! Ce trebuie să știe operatorii acestor dispozitive

Noi reguli pentru drone, din 2021. Utilizatorii acestor dispozitive trebuie să se supună unor reglementări europene care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Este vorba despre un set comun de reguli în statele membre Uniunii Europene, precum și în Norvegia și Islanda. Ce reguli trebuie să respecți dacă este utilizatorul unei drone.

Reguli pentru utilizatorii de drone

Dacă ești utilizatorul unui dispozitiv de tip dronă trebuie să știi că de la 1 ianuarie 2021 au intrat în vigoare noi reglementări. Acestea sunt valabile în statele Uniunii Europene, în Norvegia și Islanda. Reguli asemănătoare se aplică și în Mare Britanie, chiar dacă a ieșit din blocul comunitar.

Conform BBC, potrivit noilor reglementări, din 2021, chiar și dronele de dimensiuni mai mici vor trebui înregistrate la autoritatea aviatică.

A fost stabilit un prag de înmatriculare pentru operatorii de drone. Aceștia trebuie înmatriculați dacă dronele lor pot transfera o energie cinetică mai mare de 80 jouli la impactul cu o persoană.

De asemenea, noile reguli urmăresc identificarea mai ușoară a proprietarilor și stabilesc unde pot fi utilizate dronele.

Care sunt cele trei categorii de drone

Există trei categorii de drone. Sunt dronele din categoria de risc scăzut, cele care sunt folosite ca hobby, care nu au nevoie de autorizare, dar trebuie să poartă marca de comercializare a comunității europene. Această marcă garantează că produsele vândute în Europa întrunesc standardele de mediu, de siguranță, dar și de sănătate.

Dronele de risc mediu au nevoie de înregistrare la autoritatea aviatică, iar dronele de risc înalt au nevoie de certificare și, mai mult decât atât, trebuie să se supună regulilor din aviație.

Cum pot fi folosite dronele mici, cele pentru hobby

Dronele mici, cele pentru hobby, care cântăresc între 250 de grame și 2 kilograme trebuie să fie înălțate la cel puțin 50 de metri depărtare de oameni. Dronele care cântăresc peste 2 kilograme trebuie ridicate la o distanță considerabilă față de oameni. De reținut este că deasupra oamenilor pot fi ridicate numai dronele care cântăresc sub 250 de grame.Termenul dronă provine de la acronimul din limba engleză DRONE – Dynamic Remotely Operated Navigation Equipment (Echipament de Navigație Teleoperat Dinamic de la Distanță).  Când ne referim la drone vorbim, de fapt, despre vehicule aeriene fără pilot uman la bord.

 

Acest articol a fost actualizat la: 2021-01-04T10:37:53+02:00 10:37

Share
Scris de
Emanuela Ursu

Acest site foloseste cookies.

Read More