Printr-o procură AUTO, proprietarul unei mașini împuternicește o altă persoană pentru a efectua diferite servicii. Află de ce acte ai nevoie pentru a realiza o astfel de procură, dar și ce trebuie să scrie în acest document pentru a fi valabil.
Printr-o procură auto, mandantul poate împuternici o altă persoană (mandatar) să-l reprezinte în mai multe situații. Astfel, împuternicitul îl reprezintă pe proprietar în faţa organelor de asigurare, la poliţie, precum şi în orice altă situație este necesar.
Mandatarul va putea efectua reparaţii, va face cereri, va da declaraţii şi va efectua toate formalităţile legale necesare. Mai mult, va încasa chiar în numele mandantului şi pentru el orice sume de bani care i se cuvin cu orice titlu acestuia, semnând în numele lui şi pentru el oriunde va fi necesar, în limitele mandatului.
Actele necesare pentru eliberarea unui astfel de document sunt:
În procura AUTO se trece numele complet al posesorului mașinii, datele personale, nume, prenume, domiciliu, la fel și în situația mandatarului. Mai mult, se trec datele mașinii, marca, număr de identificare, de omologare, de înmatriculare, anul fabricației, culoarea mașinii și orice alte date importante pentru recunoașterea mașinii în situațiile necesare.
Iată un model de procură.
Deși mulți credeau că au nevoie de o procură atunci când circulă cu o mașină care nu îi aparține, în special pentru părăsirea țării, autoritățile explică faptul că nu este necesară prezentarea unui astfel de document la controlul de frontieră. Singurele documente necesare sunt buletinul/paşaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al maşinii şi Cartea Verde asociată poliţei RCA, toate în format original.
„La controlul de frontieră, nu este necesar să prezentaţi documente cu privire modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (contract, procură, comodat etc). În cazul în care circulaţi în interiorul Uniunii Europene, autorităţile cu drept de control din statele pe care le tranzitaţi pot efectua verificări în cazul în care au suspiciuni privind modalitatea de deţinere a autovehiculului pe care-l conduceţi, fără însă a vă refuza intrarea sau interzice circulaţia pe teritoriul statelor respective”, se precizează pe site-ul Poliţiei de Frontieră.
Acest articol a fost actualizat la: 2020-11-02T20:33:17+02:00 20:33
Acest site foloseste cookies.
Read More