Signal și Telegram sunt două servicii de mesagerie, similare cu WhatsApp, care îți promit confidențialitate totală în ceea ce privește mesajele tale. Singal a fost în App Store cea mai descarcată a aplicație a anului 2020 și n-o duce rău nici în Magazin Play. Telegram este de asemenea preferat de mulți utilizatori care vor o alternativă la WhatsApp.
WhatsApp devine din ce în ce mai acuzat că nu păstrează confidențialitatea utilizatorilor săi și că mesajele acestora ar fi la dispoziția rețelei care a achiziționat recent aplicația. Alternativa cea mai des folosită și chiar recomandată de unii din liderii sau susținătorii confidențialității mesajelor este Signal.
WhatsApp pierde tot mai mult teren după ce o serie de utilizatori au utilizat aplicația Singal și au văzut că ce promite Organizația Non Profit care o deține este adevărat. Pe site-ul companiei Signal se descrie ca fiind singurul serviciu de mesagerie 100% confidențial.
Singal nu transmite mesajele, nu le stochează, nu le ascultă și nu partajează informațiile transmise cu nici o altă companie terță. Un alt avantaj este că aplicația nu folosește intrumente de urmărire al traficului din rețea, nu afișează reclame și spun fondatorii nu este o rețea de mesagerie care să fie vândută în viitor.
Aplicația Singal este susținută exclusiv de utiliztori care pot dona pentru funcționalitatea aplicației și care sunt în număr mare după ce serviciul de mesagerie confidențial a prins tot mai mulți utilizatori.
Singal nu oferă date despre numărul de utilizatori pe care îi are, fondatorii spun că ar încălca cel mai de bază principiu pe care-l are compania – confidențialitatea.
Signal are aceleași funcții ca WhatsApp, dar conversațiile text, audio, foto, video sau chiar apeluri video și audio sunt 100% criptate și nimeni nu are acces la ele. Aplicația are funcțiile clasice din serviciul de mesagerie WhatsApp, dar vine și cu câteva noi, cum ar fi conversațiile care dispar după ce sunt citite. Arhiva care se auto distruge pentru a nu stoca pe servere informațiile confidențiale ale utilizatorilor.
Totodată Singal vine pe zona de privacy și cu alte funcții ideale pentru cei care nu vor să lase „urme ” în telefonul mobil. Aceasta folosește rețeaua de internet pentru a se conecta la servere, dar nu permite rețelei să acceseze mesajele și asta se datorează modul în care Singal a fost gândit, codat și realizat.
Telegram este o altă aplicație care promite extrem de multă confidețialitate utilizatorilor. Am putea spune că este o variantă mai rudimentară a Singal. De ce mai rudimentara? Are un design ceva mai neglijat, uneori mesajele pleacă spre destinatar ceva mai greu, dar până acum nimeni n-ar fi avut acces la baza de date a acestora.
Pe internet există multe conspirații legate de aplicația de mesagerie confidențială Telegram, pentru că în spatele ei s-ar afla rușii. Iar glumele de pe internet spun că unul dintre servere ar fi la KGB, iar serverul central la Putin. Desigur, sunt supoziții create de utilizatori, care cu tot cu acestea continuă să folosească Telegram.
Atât Signal cât și Telegram pot fi descărcate de oricine deține un smartphone din App Store pentru cei cu iPhone și Magazin Play pentru cei cu telefoane care rulează Android.
WhatsApp când a fost lansat a fost foarte bine primit de utilizatori. Chiar dacă și WhatsApp spune că criptează mesajele, oferă funcții de autodistrugere a mesajelor, unii specialiști spun că aplicația ar partaja date cu terți. Ba chiar în politica de confidențialitate este exprimat vag acest lucru.
WhatsApp costă aproximativ 2 dolari pe an, dar de-o vreme nu mai cere bani utilizatorilor. După ce a fost preluat de Facebook aplicația prezintă neîncredere în rândul utilizatorilor care sunt foarte atenție la discuțiile confidențiale.
Personale precum Elon Musk sau chiar membri parlamentului European au declarat că folosesc Signal pentru comunicare în detrimentul WhatsApp.
Vezi comentarii