Taxe facultăți 2020 – 2021. Anul universitar bate la ușă, și studenții se pregătesc pentru un nou început. În viața de student în devenire, pe lângă examenele de admitere, o importanță majoră o au taxele. Fiecare facultate are taxele ei, pe care studenții trebuie să le achite pentru a intra în legalitate și a putea urma cursurile.
Taxe facultăți 2020 – 2021. Pe 1 octombrie începe noul an universitar. La fel ca și anul școlar, el vine cu schimbări din cauza contextului epidemiologic în care ne aflăm. Dacă despre școală, autoritățile au tot vorbit o vară întreagă, despre facultăți și studenție nu s-a prea pomenit mare lucru. Ce e știut este faptul că, pentru unele programe de studiu, reluarea cursurilor se va face exclusiv online.
În acest context, studenții din România, vor reducerea taxelor. Ei sunt de părere că, dacă vor avea cursuri online, nu au de ce să plătească taxe întregi.
Precizăm că orice facultate are taxe de înscriere și taxe de înmatriculare – înregistrarea unui student, pentru prima dată într-un registru matricol. Unele facultăți cer și taxă pentru diplomă, taxă pentru eliberarea duplicatului carnetului de student, taxă pentru eliberarea programei analitice. Există cazuri în care studentul comunică greșit datele personale, și este nevoie de refacerea diplomei de licență, sau a diplomei de absolvire. Pentru aceasta, el trebuie să achite o anumită sumă.
În condițiile în care cursurile se țin online, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită universităților reducerea taxelor de școlarizare. Mai mult, studenții cer ca universitățile să prezinte schema după care se stabilesc taxele de studiu.
ANOSR este de părere că reluarea cursurilor exclusiv online pentru unele programe de studiu, trebuie să ducă la revizuirea taxelor de școlarizare.
Totodată, prin intermediul unui comunicat, ANOSR spune că reducerea taxei de școlarizare în contextul educației online trebuie privită însă și din perspectiva dificultăților financiare ale studenților ale căror familii sunt afectate financiar de criza economică generată de pandemie.
„Sprijinirea acestora reprezintă un punct cheie în combaterea fenomenului de abandon universitar prezent de mult timp în spațiul învățământului superior și accentuat de criza economică”, transmite Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.
Un tânăr a dat în judecată Universitatea din București pentru mărirea taxelor în plină criză sanitară. Băiatul, pe nume, Andrei Popa, este student în anul IV la Facultatea de Drept.
Când a văzut că taxele au fost majorate, el a redactat o scrisoare deschisă adresată membrilor Senatului Universității, după care a făcut o plângere.
„Ce câștigă Universitatea de aici sunt zeci de mii lei. Poate pentru un student nu înseamnă foarte mult, e vorba de 100 de lei sau 200 în funcție de ciclu de studiu. Însă dacă la aproape 30.000 de mii de studenți. Am făcut un calcul, iar Universitatea ar câștiga 150.000 de lei din toată afacerea asta”, a declarat Andrei Popa pentru Gândul.ro.
Tânărul nu s-a lăsat și a ajuns cu plângerea la Ministerul Educației, care i-a dat dreptate. Andrei Popa a declarat că mai mulți studenți din consiliu au votat pentru majorarea taxelor, deoarece ar fi fost făcute presiuni asupra lor.
Acest articol a fost actualizat la: 16 septembrie 2020 12:47