Utile

Zile libere de la stat: care este perioada de concediu dacă te căsătorești

Statul trebuie să ofere mai multe zile plătite angajatului. Pe lângă zilele libere obligatorii, de care toți beneficiază în mod egal, mai sunt și alte zile pe care salariatul trebuie să le primească de la anagajator. Este vorba despre perioada de concediu din preajma nunții tale, pe care șeful ți-o asigură. Află câte zile ai la dispoziție.

Zile libere plătite pentru căsătorie

În cazul unui eveniment din cadrul familiei, salariatul primește mai multe zile libere plătite pentru a-și putea rezolva probleme și pentru a putea profita din plin de respectivul eveniment. Astfel, pe lângă cele cel puțin 20 de zile de concediu la care are dreptul, în mod obligatoriu, oricine, mai poți primi liber și în anumite cazuri speciale. Pentru un eveniment important cum este nunta ta, ai dreptul la cinci zile de concediu în care să te bucuri din plin de marele pas pe care l-ai făcut.

În cazul în care se căsătorește copilul tău, vei primi doar două zile libere. Pentru alte evenimente, perioada de concediu este mai mică. Astfel, dacă, din nefericire, cineva din familia ta moare, vei avea dreptul la zile libere pentru a-l conduce pe ultimul drum. Dacă este vorba despre decesul soțului, copilului, părinților, socrilor, ai parte de 3 zile. Cât despre decesul bunicilor, fraților sau surorilor, este vorba doar de o zi liberă.

Mai mult, vei primi liber și atunci când mergi să donezi sânge, în funcție de recomandarea medicului. Mai primești un liber de 5  zile la schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași unități, cu mutarea domiciliului în altă localitate. În plus, poți beneficia și de 30 de zile, concediu fără plată, pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior.

În anul 2021, românii au parte de mai multe zile libere obligatorii:

-1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
-24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
-30 aprilie -Vinerea Mare,
-2 -3 mai – Paște ortodox 2021
-1 mai — Ziua Muncii
-1 iunie – Ziua Copilului
-20 iunie (duminică) – Rusalii, 21 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
-15 august — Adormirea Maicii Domnului
-30 noiembrie — Sfântul Andrei
-1 decembrie — Ziua Națională a României
-25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Codul Muncii arată că, în cazul în care natura job-ului tău nu-ți permite să fii liber în aceste zile, angajatorul tău are obligația să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile. În plus, pentru faptul că lucrezi în zilele de sărbătoare legală, poți fi recompensat și în bani.

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More