COD ROȘU de CANICULĂ! Recordul de temperatură ar putea fi doborât!

28.06.2017
COD ROȘU de CANICULĂ! Recordul de temperatură ar putea fi doborât!

Temperaturile o iau razna în România și este posibil ca în acest weekend să fie doborât recordul național de temperatură. Sâmbătă se așteaptă să se înregistreze chiar 44.5 grade la umbră, iar ANM ia în calcul emiterea unui cod roșu de caniculă vineri sau sâmbătă.

Sudul țării va fi cel mai afectat de căldură, iar temperaturile maxime sunt așteptate să se înregistreze în Oltenia și Banat. Joi, în aceste zone, va fi în vigoare un cod portocaliu de caniculă. Reprezentantul ANM a anunțat, la un comandament cu miniștri organizat miercuri,  că acest cod portocaliu se va extinde în Muntenia vineri, iar sâmbătă și în Moldova. Totodată, este așteptată emiterea unui cod roșu, întrucât temperaturile vor depăși 40 de grade. Conform Antena 3, există informații potrivit cărora se poate ajunge chiar și la temperaturi de 45-47 de grade!

De asemenea, ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat că este posibil ca incendiile de vegetație să se producă.

Elena Mateescu, directoarea ANM, a avertizat că după această perioadă caniculară urmează furtuni violente începând de sâmbătă și sâmbătă noapte. Șefa ANM a transmis ca vor fi furtuni însoțite de fenomene extreme, cu vânt puternic și grindină. Mateescu a adăugat că fenomene extreme vor fi și duminică în aproape toată țara.

Avertizarea ANM pentru joi

În cursul zilei de joi, 29 iunie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

Cod Portocaliu
Cod Portocaliu

În județele Dolj, Olt și Teleorman și în zona joasă de relief a județelor Caraș-Severin și Mehedinți se vor atinge local maxime termice de 37…39 de grade și pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

În regiunile nord-vestice și nordice, precum și la munte, mai ales în orele serii și ale nopții, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.

Vezi și: Vară de coșmar! Ce se întâmplă cu VREMEA în următoarele trei luni! Prognoza meteo OFICIALĂ