Connect with us
Când are loc prima lună plină din noiembrie. În ce dată și la ce oră trebuie să privim cerul ca s-o vedem în toată splendoarea

Știri

Când are loc prima lună plină din noiembrie. În ce dată și la ce oră trebuie să privim cerul ca s-o vedem în toată splendoarea

Când are loc prima lună plină din noiembrie. Luna plină este faza lunară care apare atunci când Luna văzută de pe Pământ apare complet luminată de Soare. Aceasta se întâmplă când Luna este în opoziție cu Soarele, adică Pământul se află aproximativ pe linia care unește Luna cu Soarele, mai exact atunci când longitudinea ecliptică a Soarelui și a Lunii diferă cu 180 de grade.

Luna plină în luna noiembrie 2020

În noiembrie 2020, fenomenul de lună plină are loc pe data de 30. Atunci este lună plină în Gemeni (Soarele în Săgetător în opoziție cu Luna din Gemeni) și are loc și eclipsă de lună.

Eclipsele de lună pot avea loc numai în faza de lună plină, când Luna trece prin umbra Pământului. Eclipsele de lună nu apar în fiecare lună, pentru că orbita Lunii și a Pământului nu sunt exact coplanare și deci Luna trece de obicei fie pe deasupra umbrei Pământului (aflată în planul ecliptic), fie pe sub ea.

Lună plină de 13 ori în 2020

În acest an, fenomenul de lună plină are loc de 13 ori, față de numai 12, în anul anterior. Prima dintre ele a fost pe 10 ianuarie și cea de-a treisprezecea va fi pe 30 decembrie.

Toate se petrec în același semn astral: Racul. Asta e și o compensare a faptului că, în 2019, nu avusese loc nicio lună plină în zodia Racului.

Totodată, în luna octombrie a avut loc fenomenul de lună albastră – o a doua lună plină în aceeași lună calendaristică (prima pe 2, iar cea de-a doua pe 31 octombrie).

Este important de menționat faptul că în 2020 au loc patru eclipse de lună. Au fost deja pe 10-11 ianuarie, pe 5-6 iunie, pe 4-5 iulie și mai urmează ultima pe 29-30 noiembrie.

Supersitiții românești

În tradițiile românești se spune că cei născuți de lună plină nu vor duce lipsă de nimic. Copiii înțărcați de lună plină vor fi mai norocoși și se vor descurca cu toate.

Luna plină este perfectă pentru slujbele de sănătate. Există obiceiul să se meargă la biserică cu toată familia pentru ca preotul să le citească și să le atingă creștetul. Astfel cei mici vor crește luminați și cu dorință de carte.

Femeile care vor să rămână gravide, ies noaptea afară și stau minute bune în lumina lunii pline, ca să li se îndeplinească dorința.

Se spune că, dacă vrei să-ți meargă bine, trebuie să pui apă într-un vas de culoare verde și să-l lași afară să fie scăldată de razele lunii. A doua zi, spală-te cu apa aceea și tot răul va pleca din viața ta.

 

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top