Ce scria Mihai Eminescu la 1876 despre societate, valabil si in 2016

02.06.2016
Ce scria Mihai Eminescu la 1876 despre societate, valabil si in 2016

Exista doua natiuni deosebite in aceasta tara: una stoarsa si saracita, de producatori, alta imbuibata, de mijlocitori. Averea se urca numai in orase si chiar si aici, nu in populatia romana, ci in cea straina. Avem de-o parte rasa romana, cu trecutul ei, identica in toate tarile pe care le locuieste, popor cinstit, inimos, capabil de adevar si patriotism. Avem apoi, deasupra acestui popor, o patura superpusa, un fel de sediment de pungasi si cocote, rasarita din amestecul scursurilor orientale si a celor occidentale, incapabile de adevar si patriotism.

(…) Populatia autohtona scade si saraceste, cartile nu se citesc, patura dominanta, superpusa rasei romane, n-are nici sete de cunostinte, nici capacitatea de a pricepe adevarul. Daca acest sediment invata, o face in sila, gonind dupa o functie, incolo leaga cartea de gard si, pentru a avea o functie, trebuie sa fii inrudit cu ei…

Fata cu o asemenea priveliste – in care virtutea se considera de unii ca nerozie, se taxeaza de altii ca o crima, in care inteligenta si stiinta sunt privite ca lucruri de prisos, sunt expuse invidiei nulitatilor si batjocurii caracterelor usoare, in care cumintenia se numeste arta de a parveni sau de-a trai fara compensatii din munca altora – spiritul cel mai onest ajunge la un moment fatal, de cumpana, in care inclina a crede ca in asemenea vreme si-n asa generatie insusirile rele ale oamenilor sunt titluri de recomandatie.