Connect with us

Știri

Cercetatori celebrii si chinurile prin care au trecut in numele stiintei

Te-ai intrebat vreodata cat de departe pot merge unii cercetatori pentru a face descoperiri celebre in numele stiintei?

Unii cercetatori au fost in stare sa se supuna din proprie initiativa la chinuri groaznice doar pentru a intra in istorie cu descoperirile lor celebre sau pentru a-si demonstra singuri teoriile.

Unul dintre acesti cercetatori a fost Werner Forssmann, medic german, cunoscut pentru studiile sale in domeniul cateterismului cardiac. Werner a fost in stare sa isi infiga de unul singur un cateter in inima pentru a putea explora ideea că poate ,,coase” interiorul cordului.

Sursa foto: eurheartj.oxfordjournals.org

Sursa foto: eurheartj.oxfordjournals.org

Curajul sau nebun l-a ajutat sa intre in istorie. In anul 1956, Werner Forssmann, impreuna cu Andre Cournand si Dickinson Richards, a primit Premiul Nobel pentru Medicina pentru dezvoltarea metodei de sondare a cordului uman.

Tata si fiu, John Scott Haldane si J.B.S. Haldane au fost alti cercetatori care s-au sacrificat in numele stiintei. Cei doi inhalau cantitati mari din diferite gaze toxice pentru a studia reactiile rezultate.

Sursa foto: en.wikipedia.org

Sursa foto: en.wikipedia.org

Si Evan Kane si-a supus corpul unor traume greu de imaginat. Kane a decis sa isi indeparteze de unul singur apendicele pe cale chirurgicala. Chirurgul care a trait in secolul XX-lea, a devenit faimos pentru mai multe interventii chirurgicale pe care le-a incercat pe el insusi. In pragul varstei de de 71 Evan Kane a efectuat o operatie de hernie de disc pe propria persoana. Chiar daca operatia a fost finalizata cu succes, stresul la care s-a supus si dificultatea interventiei chirurgicale i-au cauzat o pneumonie care l-a ucis trei luni mai tarziu.

Sursa foto: medicaldaily.com

Sursa foto: medicaldaily.com

CITESTE SI: CERCETATORII SOCHEAZA: DE CE NU E BINE SA ITI FACI PATUL DE DIMINEATA

Printre acest cercetatori excentrici se numara si romanul, Nicolae Minovici. Influentat mult de sora lui, Mina Minovici, Nicolae obtine titlul de doctor in medicina cu lucrarea „Tatuajele in România”. Isi finalizeaza studiile la Berlin. Dincolo de contributiile sale in domeniul medicinei, Nicolae Minovici a intrat in istorie cu lucrarea sa intitulata „Studiu asupra spanzurarii”.

Minovici a cercetat de-a lungul multor ani aspectele decesului prin spanzurare. Lucrarea sa s-a dovedit a fi foarte utila in domeniul medicinei legale, ajutand anchetatorii sa isi dea seama daca era vorba de o sinucidere sau de o crima.

Sursa foto: madsciencemuseum.com

Sursa foto: madsciencemuseum.com

Partea mai putin cunoscuta a acestei povesti incepe abia acum. Pentru o acuratete cat mai buna a studiului sau, Minovici a ales sa se spanzure singur in repetate randuri, pana in punctul in care isi pierdea cunostiinta. Gestul lui extrem nu s-a oprit aici. A construit un dispozitiv de autoasfixiere care presupunea un lant trecut printr-un scripete, de care el insusi tragea chiar in timp ce statea intins pe o masa. Uimitor este ca Monovici reusea sa stea spanzurat pret de 25 de secunde pana in punctul in care dadea semnalul ca asistentii sa il coboare.

Experimentele lui Nicolae Minovici au fost descrise detaliat in lucrarea sa care a devenit un studiu de referinta la nivel mondial.

In consecinta, toti acesti cercetatori, dincolo de chinurile la care s-au supus, au adus o contributie imensa in doemniul stiintei. Tu ai fi capabil de un gest atat de extrem?

Sursa foto: bdsmcafe.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top