Cum să îngrijeşti peruşul

06.02.2015
Cum să îngrijeşti peruşul

Cum să îngrijeşti peruşul. În primul rând, trebuie să ţii cont că mâncarea specială pentru peruşi nu este suficientă pentru o alimentaţie completă. Dacă nu ai timp să îi pregăteşti ceva special, nu uita să cumperi şi vitamine care se pun în apă, os de sepie pentru calciu şi orice supliment recomandă medicul veterinar. Dacă doreşti să îi prepari ceva, încearcă morcov ras, ou cu praf de coji de ou, pătrunjel, mărar, salată sau ardei, ori alte crudităţi ai la îndemână, pentru a afla ce îi place. Nu uita să-i pui zilnic apă proaspătă.

Colivia trebuie să fie destul de largă pentru a putea da din aripi.Este indicat să pui hârtie pe podeaua acesteia şi să ai grijă să fie mereu curată. Dacă optezi pentru o singură pasăre (deşi, în cazul peruşilor, este mai bine să fie pereche), ţine cont că nu le place deloc singurătatea.

Amplasează colivia într-o cameră cu mai multe persoane, pentru a auzi zgomot şi agitaţie în jurul lui. De asemenea, puneţi diverse jucării colorate în cuşcă. Este esenţial pentru psihicul micii vieţuitoare ca ea să nu se simtă singură. Dacă, în lipsa ta, nu are cu cine sta acasă, aşează-l lângă televizor şi lasă aparatul pornit.

Însă, când ajungi acasă, asigură-te că îi acorzi suficient din timpul şi atenţia ta. Măcar câteva minute în care să te joci cu el şi să îi vorbeşti. Bineînţeles, libertatea este esenţială, căci doar oferindu-i ocazia de a reacţiona cum vrea, papagalul se va apropia de tine. Întai va cunoaşte încăperea, apoi se va obişnui cu mâna ta, până va deveni suficient de încrezător cât să stea pe tine, să te ciugulească de faţă sau ureche.

Dacă ţi-ai propus să îl înveţi să vorbească, trebuie să ştii că ai ceva de muncă. Peruşul trebuie să fie obişnuit cu vocea ta, aşa că povesteşte-i orice. Poate fi un moment bun şi pentru tine să te descarci.

E bine de ştiut că băieţii peruşi sunt mai docili şi capătă mult mai repede încredere în oameni, aşa ca sunt mai uşor de dresat. Fetiţele sunt mult tăcute şi reţinute. Vor emite sunete dulci, pe o tonalitate joasă, atunci când vor să atragă atenţia. În schimb, după ce prind curaj, sunt jucăuşe şi mai curioase decât băieţii.