Connect with us
Greciei

Știri

Economia Greciei mergea prost și în antichitate

Dacă vă întrebați cum de îi merge Greciei atât de prost la capitolul economie, răspunsul se află în istorie. Nici în antichitate nu o duceau mai bine.

Economia Greciei a mers prost încă din cele mai vechi timpuri. Dacã liderii europeni ar fi privit mai îndeaproape trecutul ţãrii, probabil nu ar fi permis niciodatã introducerea monedei unice şi aici.

Imediat după formarea statului grec modern în 1829, Grecia intră în datorii grave în 1843, 1860 şi 1893. Potrivit calculelor economiştilor Carmen Reinhart şi Kenneth Rogoff, Grecia a petrecut mai mult timp în stare de neplată decât oricare altă ţară din Uniunea Europeană. Plătind cu 50 de procente mai puţin decât ar trebui încă din 1880. Chiar dacă o comparăm până și cu America Latină, tot iese în pierdere. Doar Ecuador şi Honduras o depăşesc în ceea ce priveşte neplata la termen.

În 1929 economistul Charles Bullock de la Universitatea din Harvard a publicat un eseu excelent despre un experiment monetar desfăşurat de Dionysios cel Bãtrân, tiran al Syracuzei între anii 407 şi 367 în care povestea cât de rău se descurcau grecii la capitolul economie.

Între anii 1960 și 1970, când regiunea perifericã europeană începe în sfârşit sã se industrializeze, Grecia este condusă de coloneli care se opun oricărei forme de modernizare, fie ea economică sau culturală. Din multe puncte de vedere situația Greciei rămâne cu o economie preindustrială, dominată de stat, carteluri şi de o mână de familii înstărite. Puţine companii multinaţionale s-au putut stabili aici.

Sursa foto: urrepublic.com

 

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top