Evenimentele zilei de 19 septembrie

19.09.2015
Evenimentele zilei de 19 septembrie

In data de 19 septembrie 1982, Scott Fahlman posteaza pentru prima data emoticoanele ,,:-)” si ,,:-(” intr-un mesaj.

Scott Elliot Fahlman s-a nascut in data de 21 martie a anului 1948, in Medina, Ohio, Statele Unite ale Americii. Fahlman este informatician la Universitatea Carnegie Mellon. A ajuns cunoscut pentru munca sa de pionierat în planificare automată, rețele semantice, rețele neuronale -algoritmul Cascade correlation și la limbajul Common Lisp.

sursa foto: independent.co.uk
sursa foto: independent.co.uk

Fahlman a obținut o diplomă și un master în 1973 și doctoratul în 1977. Supervizorii tezei sale au fost Gerald Sussman și Marvin Minsky. Este membru al Asociației Americane de Inteligență Artificială. Doctoranzi importanți ai lui Fahlman au fost Donald Cohen, David McDonald, David S. Touretzky, Skef Wholey și Justin Boyan.

În perioada mai 1996 – iulie 2000, Fahlman a fost directorul Justsystem Pittsburgh Research Center. Lui i se atribuie prima utilizare a unei emotigrame smiley. A considerat că folosirea smiley-urilor va ajuta persoanele participante la o conversație online să distingă glumele de textele serioase. A propus utilizarea semnelor ,,:-)” și ,,:-(” pentru acest scop. Mesajul originar a fost postat la 19 septembrie 1982.

Sursa foto: medinagazette.northcoastnow.com
Sursa foto: medinagazette.northcoastnow.com

Mesajul a fost:

19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman ,,:-)” From: Scott E Fahlman

I propose that the following character sequence for joke markers: Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use ,,:-(”

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE

Fahlman nu a fost primul utilizator de emotigrame. Un simbol similar a fost folosit într-un articol din Reader’s Digest în luna mai a anului 1967.

Împreună cu alți colegi, în toamna anului 2007, a creat un concurs studențesc dotat cu premiul pentru inovație în domeniul comunicării între persoana asistată de calculator.

Nasteri importante in data de 19 septembrie:

In data de 19 septembrie 1948 s-a nascut Jeremy Irons, actor englez.

In data de 19 septembrie 1977 s-a nascut Ioana Maria Lupașcu, pianistă română.

Decese importante in data de 19 septembrie:

In data de 19 septembrie 1996 s-a stins din viata Ștefan Mihăilescu-Brăila, actor român de teatru și film.

In data de 19 septembrie 2011 s-a stins din viata Johnny Răducanu, muzician român de jazz.

Sursa foto: symmetrymagazine.org