Connect with us

Știri

Evenimentele zilei de 20 septembrie

In data de 20 septembrie 1974 a avut loc inaugurarea oficiala a drumului national Transfagarasan, magistrala cu o lungime de peste 90 km, situata la altitudinea de 2.040 de metri.

Transfăgărășanul este o cale rutieră de circulație din România, care începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov.

Sursa foto: piffus.wordpress.com

Sursa foto: piffus.wordpress.com

Drumul Național DN7C, supranumit Transfăgărășan, leagă regiunea istorică a Munteniei cu Transilvania, străbătând Munții Făgăraș, cea mai înaltă grupă montană din România, făcând parte din Carpații Meridionali. Este un drum asfaltat, ajungând în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea la altitudinea de 2042 m.

Astfel, Transfăgărășanul se situează pe locul al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România, după Transalpina (DN67C) din Munții Parâng, care urcă până la 2145 m.

Transfăgărășanul a fost construit între anii 1970 – 1974, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu. Deși la momentul respectiv România avea deja mai multe treceri ale Carpaților Meridionali moștenite dinainte de perioada comunistă sau făcute în primii ani ai regimului, invazia Cehoslovaciei din 1968 de către trupele sovietice și ușurința cu care puteau fi blocate sau atacate trecerile existente între Transilvania și Muntenia determină inițierea de urgență a proiectului „Transfăgărășanului”.

Sursa foto: bmwblog.com

Sursa foto: bmwblog.com

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE

În notele de fundamentare a proiectului se menționează, totodată, ca motive „deschiderea bazinelor forestiere din masivul Făgăraș, folosirea mai rațională a pășunilor alpine și realizarea unui centru turistic montan în zona Lacului Bâlea”.

Zona montană înaltă este deschisă circulației rutiere în fiecare an doar de la 30 iunie până în 1 noiembrie, întrucât drumul este înzăpezit pe timp de iarnă, iar deszăpezirea lui este impractică, la aceasta se adaugă riscul căderilor de pietre și al avalanșelor.

Sursa foto: ro.up-wallpaper.com

Sursa foto: ro.up-wallpaper.com

Transfaragasanul a ramas in topul preferintelor prezentatorilor de la Top Gear, care plaseaza faimosul drum dintre Carpati in topul perisajelor de tablou pe care au condus.

Nasteri importante in data de 20 septembrie:

In data de 20 septembrie 1866 s-a nascut George Coșbuc, poet român.

In data de 20 septembrie 1934 s-a nascut Sophia Loren, actriță italiană.

In data de 20 septembrie 1972 s-a nascut Victor Ponta, politician român si prim-ministru al României.

Decese importante in data de 20 septembrie:

In data de 20 septembrie 1999 s-a stins din viata Raisa Gorbaciova, soția fostului șef al statului sovietic, Mihail Gorbaciov.

Sursa foto: en.wikipedia.org

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top