Evenimentele zilei de 21 august

21.08.2015
Evenimentele zilei de 21 august

În data de 21 august 1965 sste proclamată Republica Socialistă România în urma adoptării unei noi constituții.

Republica Socialistă România a fost denumirea oficială purtată de statul român în a doua parte a perioadei comuniste a țării (1965-1989), după ce inițial se numise Republica Populară Română.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DIN DATA DE 20 AUGUST

În această perioadă, țara a fost condusă de Nicolae Ceaușescu, în calitatea sa de secretar general al partidului unic, Partidul Comunist Român (PCR), la care s-a adăugat, începând cu anul 1974, funcția de președinte al Republicii Socialiste România. Regimul comunist, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, a avut un caracter preponderent dictatorial.

Imnul RSR era „Trei culori”. Stema RSR reprezenta câteva spice de grâu și o sondă de petrol pe fundalul pădurilor și Carpaților, în spatele cărora se vede soarele.

Spre deosebire de Uniunea Sovietică din aceeași perioadă, România nu avea o elită privilegiată numeroasă. În afară de grupul restrâns al familiei Ceaușescu, oficialii guvernamentali erau deseori rotiți de la un post la altul și dintr-un județ în altul, pentru a reduce șansele ca aceștia să-și dezvolte propriile baze de susținători. Această politică a împiedicat apariția unor comuniști reformiști, așa cum au fost aceia ai epocii gorbacioviste în URSS sau în Ungaria.

Spre deosebire de situația din Polonia, Ceaușescu a luptat împotriva oricărei tentative de grevă prin cele mai violente mijloace de represiune. România a avut ultimul regim comunist care s-a prăbușit în Europa Răsăriteană și a fost cel a cărui înlăturare s-a făcut cel mai violent.

Nasteri importante în data de 21 august:

La 21 august 1925 s-a nascut Toma Caragiu, actor român de teatru și film.

La 21 august 1963 s-a nascut Mohammed al VI-lea, actualul rege al Marocului.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 19 AUGUST

Decese importante în data de 21 august:

La data de 21 august 1723 s-a astins din viață Dimitrie Cantemir, scriitor, istoric, filosof, om de știință umanist, voievod al Moldovei.

Sursa foto: eastlines.ro