Connect with us
28 iulie-27072015

Știri

Evenimentele zilei de 28 iulie

In data de 28 iulie 1913 e incheie Tratatul de pace de la Bucuresti dintre Romania, Serbia, Grecia, Bulgaria si Turcia, tratat care pune capat celui de-Al Doilea Razboi Balcanic.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 27 IULIE

Razboiul a inceput la 16 iunie si s-a terminat in data de 28 iulie 1913, prin semnarea Tratatului de pace de la Bucuresti. La 16 iunie  Bulgaria isi ataca aliatii, mai exact Serbia si Grecia, cu motivul: neintelegerile la impartirea Macedoniei otomane. Dupa ce armatele sarbesti si cele grecesti sunt extenuate de lupte, in razboi intra Romania si Turcia, care, practic fara mari lupte inainteaza din două directii opuse spre capitala Sofia. Evenimentele impun Bulgariei sa se aseze la masa de negocieri.

Semnarea tratatului incununeaza Conferinta de pace de la Bucuresti care isi incepe lucrarile la 17 iulie 1913. Titu Maiorescu propune un armistitiu de 5 zile, ragazul necesar pentru a negocia. Delegatii aproba armistitiul incepand din 18 iulie. Negocierile au continuat pana la 28 iulie cand sefii delegatilor statelor balcanice semneaza totusi tratatul. La ora 10,00 s-au auzit 21 salve de tun. Ceremonia are loc in cladirea Ministerului de Externe Roman din Bucuresti, la palatul Sturdza.

Confrorm tratatului Cadrilaterul, pe aliniamentul Turtucaia-Balcic, aflat anterior in cadrul Bulgariei ii revine Romaniei. De asemenea pierdanta razboiului, Bulgaria, mai cedeaza mari teritorii catre Serbia, Grecia si Turcia.

Nasteri importante in data de 28 iulie:

La data de 28 iulie 1929 s-a nascut Jacqueline Kennedy, sotia presedintelui american John F. Kennedy

La data de 28 iulie  1949 s-a nascut Ioana Pavelescu, actrita romana de teatru si film

Decese importante in data de 28 iulie:

In data de 28 iulie 1750 a incetat din viata Johann Sebastian Bach, compozitor german.

Sursa foto: istorie-pe-scurt.ro

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top